Van der Steur mag antiquariaat toch aanhouden

Minister Ard van der Steur heeft, anders dan werd gesteld bij zijn benoeming, nog altijd een zakelijk belang in een antiquariaat.

Premier Mark Rutte schrijft in een brief aan de Kamer dat het de bewindsman niet is gelukt om van de vof waarin hij vennoot is een bv te maken. Omdat de belangen volgens de minister-president niet botsen met het werk van Van der Steur laat hij het er bij zitten.

Rutte schreef bij de benoeming van Van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie dat hij in overleg met de landsadvocaat afstand zou nemen van het antiquariaat door de vof onder te brengen in een bv.

De premier ging er destijds van uit dat dit al was gebeurd, maar hij moet nu op die woorden terugkomen. Volgens Rutte is voor een wijziging van de zakelijke verhoudingen de instemming van alle vennoten nodig en dat is niet gelukt.

Maatwerk

De premier schrijft dat Van der Steur zijn afspraak niet is nagekomen, maar dat hij er wel alles aan gedaan heeft om het voor elkaar te krijgen. Omdat het een antiquariaat betreft, ziet de premier ruimte om "maatwerk"  toe te passen. Hij verwacht geen botsende belangen en neemt dan ook genoegen met een belofte van Van der Steur om zo ver als mogelijk afstand te houden van de zaak.

Het Antiquariaat Van der Steur is gespecialiseerd in historische boeken en manuscripten over de lage landen. De zaak werd zo'n veertig jaar geleden geopend door de vader van de minister.

Lees meer over:
Tip de redactie