
Partij Denk snapt 'angst' en 'xenofobie' in samenleving
"Wij nemen dat de mensen niet kwalijk, wij nemen het de politieke partijen en media wel kwalijk", zei Kuzu maandag tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van Denk. "De huidige politieke leiders hebben niet het vermogen om de samenleving te verbinden", aldus Kuzu.
Volgens de 35-jarige Rotterdammer duwt PVV-leider Geert Wilders met zijn uitspraken "de bodem van de beschaving verder naar beneden."
Kuzu neemt het premier Mark Rutte (VVD) kwalijk dat hij meegaat in de PVV-retoriek met zijn oproep aan Turkse Nederlanders om "op te pleuren", dat Syriëstrijders wat de VVD'er betreft beter kunnen sneuvelen en dat allochtonen die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt "zich moeten invechten".
Asscher
Ook de progressieve partijen hebben volgens Kuzu gefaald. Hij noemt PvdA-kandidaatlijsttrekker Lodewijk Asscher "de koning van het meten met twee maten". "Hij haalt mensen eerst door het slijk om zich vervolgens op te werpen als de redder." Kuzu doelt op het omstreden Motivaction-rapport over radicalisering onder Turks-Nederlandse jongeren. Dat rapport bleek niet te kloppen.
Kuzu neemt het D66-leider kwalijk dat hij heeft opgeroepen om "je nieuwe thuisland" te omarmen. "Hoeveel generaties moet je hier nog wonen om niet meer nieuw te zijn? Wij zijn Nederlanders. Wij voelen ons verantwoordelijk voor Nederland, hier zullen onze kinderen en kleinkinderen groot worden", aldus Kuzu.
Allochtoon
Denk wil daarom de termen allochtoon en autochtoon afschaffen. Verder moet de term integratie alleen gelden voor nieuwkomers, niet voor Nederlanders met een migratiegrond die soms al generaties in Nederland wonen en werken.
In het verkiezingsprogramma staat verder dat Denk diversiteitsquota's voor vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een beperking wil invoeren. Ook wil de partij een racismepolitie, een racismeregister en werken met "loksollicitaties" om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen.
Nekklem
Verder wil Denk het sociaal leenstelsel afschaffen en vervangen door een inkomensafhankelijke basisbeurs. Op het gebied van de zorg wil de partij het eigen risico afschaffen en een einde maken aan de marktwerking in de zorg.
Als het aan Denk ligt, maakt de politie niet langer gebruik van de omstreden nekklem en worden er stopformulieren ingevoerd om etnisch profileren door de politie te bestrijden. Ook moet er meer aandacht komen voor diversiteit bij de politie en krijgen burgers inspraak bij de inzet van politie in hun eigen wijk.
Indonesië en Suriname
Verder wordt in het verkiezingsprogramma gepleit voor een onafhankelijk onderzoek naar het Nederlands optreden in Indonesië in de jaren 1945-1949 en moeten er excuses komen voor "het feit dat de door Nederland ondersteunde Molukse wens voor onafhankelijkheid onmogelijk te verwezenlijken was".
Ook is er aandacht voor de voormalig Nederlandse kolonie Suriname. Daar moeten de banden mee versterkt worden. Ook moet er concurrentie worden toegelaten op de vluchten van en naar Suriname waardoor er eerlijke vliegtuigticketprijzen komen.
Denk wil dat de archieven worden opengesteld zodat informatie over de Nederlandse rol in de coup van 1980 onder leiding van toenmalig legerleider Desi Bouterse en de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) openbaar wordt.
Wat de Armeense genocide betreft is Denk van mening dat er een onafhankelijk internationaal onderzoek moet plaatsvinden om tot een internationale consensus te komen.