Op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen is tot zijn eigen verbijstering geen plek voor zittend Kamerlid Ton Elias. Dat blijkt uit de conceptlijst die de VVD vrijdag heeft gepresenteerd. 

Het is opvallend dat de 61-jarige parlementariër, met de media- en luchtvaartportefeuille, gepasseerd is. De VVD'er, die sinds 2008 in de Kamer zit, is op dit moment lid van het fractiebestuur van de liberalen en maakt onderdeel uit van het Presidium - het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

Ook heeft Elias zich tweemaal gekandideerd voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. In 2012 moest hij het afleggen tegen partijgenoot Anouchka van Miltenburg en begin dit jaar verloor hij van PvdA'er Khadija Arib. Verder was hij voorzitter van de ICT-onderzoekscommissie.

Verbolgen

In een reactie aan het hoofdbestuur laat Elias weten dat hij verbolgen is. Hij schrijft dat hem zou zijn medegedeeld dat hij zijn Kamerwerk goed uitvoert, maar dat hij "veel vijanden in de partij heeft".

Ook is in functioneringsgesprekken nooit verteld dat hij zijn werk niet goed heeft uitgevoerd. "De inhoudelijke argumentatie ontbreekt. […] Dat wringt, zacht gezegd."

"Dit verontrust mij. In onze partij zeggen we dat we elkaar er op aanspreken als dingen niet goed gaan", schrijft Elias verder. Hij vindt dat hij "hoge eisen stelt aan het functioneren van het parlement" en vindt dat hij daarom "bij tijd en wijle de waarheid" moet vertellen.

"Alleen wanneer we tegenspraak in onze eigen fractie organiseren, kunnen wij onze functie als volksvertegenwoordiger en controleur van de regering op goede wijze invullen."

Volgens Elias zou het bestuur hem gevraagd hebben zijn kandidatuur in te trekken. Hij zou graag willen weten op "welke objectieve gronden" hij niet de kans krijgt om volksvertegenwoordiger te blijven.

Opvallend

Een andere opvallende afwezige is Joost Taverne. Hij stemde in augustus vorig jaar tegen een derde steunpakket voor de Grieken. Ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) staan, zoals zij eerder aankondigden, niet op lijst. Ook Fred Teeven keert niet terug in de Kamer.

Hooggenoteerde nieuwkomers zijn onder andere Dennis Wiersma, nu werkzaam bij pensioenuitvoerder PGGM. Hij krijgt plek 11. Plek 14 is voor Bente Becker, de huidige politiek assistent van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Ook de politiek assistent van premier Mark Rutte, Sophie Hermans, krijgt een kans. De dochter van VVD-coryfee Loek Hermans krijgt plek 16. Het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius staat op 19.

De top tien ziet er als volgt uit: Mark Rutte, Jeanine Hennis-Plasschaert, Halbe Zijlstra, Tamara van Ark, Klaas Dijkhoff, Sander Dekker, Barbara Visser, Mark Harbers, Han ten Broeke en Malik Azmani.