Het kabinet moet niet langer in gesprek met Turks-Nederlandse organisaties om op die manier de integratie van Turkse Nederlanders te bevorderen.

Daar heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag toe opgeroepen.

De Kamer vindt dat organisaties als Milli Görüs, Turkse Federatie Nederland of Adviesraad Turkse Diaspora de integratie van Nederlanders met een Turkse achtergrond eerder tegenwerken dan bevorderen.

Bovendien zouden deze organisatie Nederlanders met een Turkse achtergrond niet vertegenwoordigen. De Kamer vindt dat de regering zich moet richten op de "grote meerderheid" van Nederlanders met een Turkse achtergrond die niet is aangesloten bij deze organisaties. Dat kan bijvoorbeeld via scholen en buurten.

De Kamer wil verder dat de regering meer tegengas biedt aan de pogingen van de Turkse regering om invloed uit te oefenen op het leven van Turkse Nederlanders. 

De invloed van Turkse organisatie op de integratie van Turkse Nederlanders werd onderwerp van debat na de mislukte couppoging in Turkije. Veel partijen in de Kamer maakten zich zorgen nadat spanningen tussen pro-Erdogan aanhangers en vermeende Gülenisten tot in Nederlander tot onrust leidden.