Er hebben zich de afgelopen twee weken duizend nieuwe PvdA-leden gemeld die mee willen stemmen over het lijsttrekkerschap.

Dat heeft partijvoorzitter Hans Spekman maandagavond gezegd in het NPO Radio 1-programma Met het oog op morgen. De partij riep mensen op om tijdelijk lid te worden om te kunnen bepalen wie de lijsttrekker wordt: Diederik Samsom of Lodewijk Asscher.

In het televisieprogramma Pauw stelde Spekman het "laf" te vinden dat Jacques Monasch zijn zetel in de Tweede Kamer niet teruggeeft. Spekman reageerde hiermee op de mededeling die Monasch maandag deed. Hij stapte uit de PvdA-fractie in het parlement, maar behoudt zijn zetel in de Kamer.

"Het feit dat hij met 2.200 voorkeursstemmen wel die zetel behoudt, dat zegt voor mij wel heel veel. Dat vind ik laf", aldus Spekman. De partijvoorzitter vindt dat Monasch de zetel niet zelf heeft verdiend.

Minidictator

Monasch wilde meedoen aan de lijsttrekkersverkiezingen van de PvdA, maar trok zich terug. Hij deed dat onder omdat hij in tegenstelling tot de andere kandidaat-lijsttrekkers Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, geen invloed hebben op het opstellen van het concept-verkiezingsprogramma.

Spekman vermoedt echter dat Monasch "een heel andere politieke agenda" heeft en sluit niet uit dat het Kamerlid een eigen partij begint. "Dan hoeft hij dat vast niet op een democratische manier te doen. Dan is hij een minidictator en zet hij er een paar vazallen omheen en dan is het een applausmachine."