PvdA-Kamerlid Jacques Monasch stapt uit de fractie en zegt zijn PvdA-lidmaatschap op.

Monasch heeft zijn besluit maandagmiddag aangekondigd. 

"Ik doe dat met heel veel verdriet. Ik ben vanaf mijn 16e lid van de Partij van de Arbeid. Ik heb in alle hoeken van het land voor die partij gewerkt. Maar ik vind dat de Partij van de Arbeid trouw moet zijn aan zichzelf en aan zichzelf respect moet tonen. Ze gaat nu een kant op die ik niet langer kan dragen omdat ik vind dat we een open partij moeten zijn, zeker nu het zo moeilijk gaat", aldus Monasch.

Eerder op de dag stapte de PvdA'er al uit de race voor het lijsttrekkerschap. De coalitie van de VVD en PvdA heeft nu 75 zetels in de Tweede Kamer en verliest daarmee een meerderheid. 

Het verlies van de meerderheid hoeft geen groot probleem te zijn. De coalitie had al een tijd geen meerderheid meer in de Eerste Kamer en de coalitie weet al vaak steun te vinden bij oppositiepartijen. Bovendien zijn er binnen een half jaar verkiezingen. 

Jacques Monasch stapt uit PvdA-fractie en zegt lidmaatschap op
Jacques Monasch stapt uit PvdA-fractie en zegt lidmaatschap op

Afspraken

Monasch zei dat hij zich gedwongen voelde deze stap te nemen nadat het partijbestuur en de PvdA-fractie, naar zijn inzicht, zich niet aan de afspraken heeft gehouden. "Ik houd mij aan de lijn van de partij en de fractie", zei hij.

Zo zou het bestuur het mogelijk moeten maken voor niet-leden om mee te stemmen met de PvdA-lijsttrekkersverkiezing. Maar de voorwaarden voor het flitslidmaatschap zijn volgens Monasch te ingewikkeld. Niet-leden kunnen voor 2 euro tijdelijk lid worden, maar in de ogen van Monasch worden zij direct lid voor een jaar met een maandelijkse opzegtermijn. Dat is volgens hem niet conform de afspraak. 

Ook zou hij, in tegenstelling tot de andere kandidaat-lijsttrekkers Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, geen invloed hebben op het opstellen van het concept-verkiezingsprogramma. Dat hij het programma kan bijsturen door middel van amendementen, is voor Monasch niet voldoende.

Dat daarnaast de PvdA-fractie de uitslag van het Oekraïne-referendum niet wil opvolgen en de lijn van het kabinet kiest - terwijl de fractie eerder heeft gezegd de uitslag te zullen respecteren - is voor Monasch aanleiding om zich ook van de Tweede Kamerfractie af te splitsen en verder te gaan als eenmansfractie.     

"Op al deze punten zijn de afspraken geschonden. Dat is nu bij elkaar gekomen in 24 uur. Dat doet mij zeer veel pijn en verdriet, maar met zo'n Partij van de Arbeid kan ik niet verder", aldus Monasch.

Samsom en Rutte

Volgens het partijbestuur is het aan het bestuur om de spelregels van de lijsttrekkersverkiezing te bepalen en is er wel degelijk sprake van een gelijk speelveld. Het bestuur zou nog geprobeerd hebben om Monasch over te halen om zich niet terug te trekken. "Het is jammer dat hij de handdoek in de ring heeft geworpen", zei een woordvoerder van het partijbestuur eerder op de dag. 

Partijleider Diederik Samsom noemt het jammer dat Monasch de partij verlaat, maar zag deze stap al aankomen. "Hij had al aangegeven dat hij een andere kant op wil dan de koers die de PvdA nu vaart."

Monasch had wat Samsom betreft ook een poging kunnen wagen om de koers van de partij bij te stellen in zijn richting. "We zijn een democratische ledenpartij. Elk lid kan daarover meespreken. Zeker als je lijsttrekker wilt worden lijkt mij dat de moeite waard, maar hij heeft kennelijk een andere conclusie getrokken", aldus Samsom.

Ook premier Mark Rutte reageert laconiek op Monasch' vertrek. Vanuit Gent zei Rutte dat het kabinet nooit automatisch een meerderheid heeft gehad vanwege de situatie in de Eerste Kamer en het daarom moet hebben van "de kracht van argumenten". Dat zal tot de verkiezingen nu nog meer gelden, aldus Rutte.