Jacques Monasch wordt toch geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap bij de PvdA.

Hij stelt dat het partijbestuur zijn kandidatuur blokkeert, omdat zij niet wilden ingaan op zijn voorwaarden, zo laat hij weten op Facebook.

Monasch, sinds 2010 Kamerlid voor de PvdA, wilde dat ook niet-leden makkelijk kunnen meedoen met de lijsttrekkersverkiezing en dat de gekozen lijsttrekker invloed kan uitoefenen op het verkiezingsprogramma. Monasch zegt "zeer teleurgesteld" te zijn.

Het partijbestuur heeft eerder gezegd dat het wel degelijk mogelijk is voor niet-leden om mee te stemmen. Zij moeten dan wel formeel lid worden en kunnen daarna meteen weer opzeggen.

Beslissing Monasch

Het is volgens het partijbestuur de beslissing van Monasch zelf geweest om zich terug te trekken.

De adviescommissie die oordeelt over de geschiktheid van de kandidaten heeft positief geadviseerd over Monasch, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Zij voldoen allen aan de profielschets. PvdA-leden Gerard Bosman en Pelle Oosting zijn niet door de ballotage gekomen.

Het partijbestuur heeft de conclusies overgenomen.

Het bestuur zou zelfs nog geprobeerd hebben om Monasch over te halen om zich niet terug te trekken. "Het is jammer dat hij de handdoek in de ring heeft geworpen", zegt een woordvoerder van het partijbestuur.

Monasch was niet bereikbaar voor commentaar. Hij verwijst naar de persconferentie die hij maandagmiddag in Amsterdam geeft. 

Spelregels

Eerder wilde Monasch ook al opheldering van partijvoorzitter Hans Spekman over afspraken die zouden zijn gemaakt tussen Asscher en het partijbestuur over vorm en inhoud van de campagne.

Volgens het partijbestuur is het aan het bestuur om de spelregels te bepalen en is er wel degelijk sprake van een gelijk speelveld.

Monasch is al een tijd kritisch op de partijtop. Hij dreigt zelfs met een motie van wantrouwen, omdat hij vindt dat het kabinet de steun aan het Oekraïneverdrag moet intrekken na het 'nee' bij het referendum.