Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) werkt achter de schermen met de gemeente Haarlemmermeer aan een oplossing voor de taxironselaars bij Schiphol die voor veel overlast zorgen.

"Ik ben klaar met die taxironselaars. Ik vind ze ontoelaatbaar", zegt Dijksma donderdag in de Kamer. Op het moment dat de bewindsvrouw debatteert, kon ze melden dat er op Schiphol een veegactie bezig is om de ronselaars aan te pakken

Het probleem is een openbare orde vraagstuk. Het aanbieden van taxi's staat mensen vrij, maar dat geldt niet voor het ronselen. De politie en het Openbaar Ministerie zitten er bovenop, belooft Dijksma. Ze verwacht op korte termijn resultaat.

Ook gaat Inspectie Leefomgeving en Transport intensiever controleren en worden er afspraken gemaakt met de marechaussee.

Controle

Donderdagmiddag was al een eerste actie tegen de ronselaars. Daarbij waren behalve de gemeente Haarlemmermeer ook de marechaussee en de ILT betrokken. Tientallen personen zijn gecontroleerd op de benodigde vergunningen en een taxipas.

Volgens de gemeente had de actie het effect dat meerdere ronselaars zijn vertrokken. Eén persoon werd aangehouden omdat hij niet meewerkte aan een taxicontrole. 28 keer werd proces-verbaal opgemaakt om parkeerovertredingen en het niet betalen van parkeergeld.

Hufters

Zodra toeristen de aankomsthal van Schiphol verlaten, krijgen ze te maken met personen gehesen in gele hesjes die ze een taxirit aanbieden. 

Het gebeurt regelmatig dat nietsvermoedende toeristen bedragen moeten betalen "waar je koud van wordt", zegt Dijksma. Zo moest een reiziger afgelopen zomer een bedrag van 195 euro aftikken voor een kort ritje van Schiphol naar Amsterdam.

"We moeten de straat terugpakken voor de burger en niet overlaten aan de hufters", zei Dijksma, die toegaf zich in dit geval steviger dan normaal uit te drukken.

Taxi-ronselaar filmt de gang van zaken op Schiphol
Taxi-ronselaar filmt de gang van zaken op Schiphol