In de Tweede Kamer lopen de meningen uiteen over de wenselijkheid van een algemeen verbod op motorbendes.

Dat blijkt uit een rondgang door NU.nl naar aanleiding van een peiling van Eenvandaag onder 135 burgemeesters over een dergelijk verbod.

De burgemeesters, die te maken hebben met motorbendes in hun gemeente, vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van de bendes aan te pakken en daarom pleit driekwart voor een verbod.

Bijna de helft van de ondervraagde burgemeesters (47 procent) ervaart overlast van de motorbendes in hun gemeente. Volgens 44 procent is die in de afgelopen vijf jaar toegenomen.

Ockje Tellegen (VVD): "Dit is precies de reden dat we hier al jaren aandacht voor vragen. Een verbod gaat er alleen niet van de een op andere dag doorheen. Kijk naar hoe lang het duurde voordat het verbod op pedofielenvereniging Martijn er kwam."

Onderzoek

Minister Ard van der Steur (Justitie) kondigde eerder dit jaar al aan een verbod te onderzoeken, maar wees daarbij op de moeilijkheden hiervan. Er bestaat immers een grondwettelijk recht op vereniging.

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert nu via een zaak een verbod af te dwingen, zoals dat eerder is gedaan met de pedofielenvereniging Martijn.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch noemt het teleurstellend dat er nog geen bewijs is gevonden door het OM om de bendes te ontmantelen. "We willen snel duidelijkheid van de minister", zegt Marcouch.

De partij steunt de burgemeesters in hun strijd voor een harde aanpak van 'outlaw' motorbendes. "We kunnen niet langer ontkennen dat sommige bendes als criminele organisaties opereren", aldus de PvdA'er.

Ook de SP wacht het onderzoek af. "Het is daarnaast wel van belang om goed te luisteren naar de zorgen en knelpunten in deze van de burgemeesters", zegt Kamerlid Nine Kooiman.

Geen haalbare kaart

Het CDA steunt een verbod wel. "Criminele motorbendes moeten verboden worden. Laat dit een stimulans zijn voor de minister en het Openbaar Ministerie om snel door te pakken", aldus Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Volgens D66-Kamerlid Judith Swinkels is een verbod echter "geen haalbare kaart". "Dat motorclubs soms gepaard gaan met overlast en georganiseerde criminaliteit is geen geheim. Maar een verbod op motorclubs zal deze uitwassen niet doen verdwijnen", stelt ze.

"Motorclubs gaan ondergronds en daarnaast raakt een algeheel verbod ook aan clubs waar niks misgaat. Waar strafbare feiten gepleegd worden, moet opgespoord en gestraft worden. Daar zal de minister op moeten inzetten, voldoende capaciteit om op te sporen en te vervolgen."