Schoolklassen die er in slagen om een half jaar niet te roken maken kans op een uitje voor de hele klas.

Dat stelt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) voor in een nieuwe campagne tegen roken.

Hij hoopt dat door de afspraak, die contractueel wordt vastgelegd, de sociale druk om niet te roken toeneemt. De campagne richt zich op het vmbo, omdat daar significant meer gerookt wordt dan op andere schoolniveaus.

Cijfers

Zo blijkt uit cijfers dat op het vmbo-b zo'n 32 procent ooit heeft gerookt, bij het vwo ligt dit percentage op 16 procent. Over de hele linie neemt het aantal rokers af. Van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar had in 2011 33 procent ooit gerookt. Inmiddels is dit percentage gedaald naar 23 procent. Van deze jongeren rookt 3 procent dagelijks. Dit percentage lag in 2011 op 6 procent.

Rookvrije generatie

Doel van de campagne is volgens de staatssecretaris dat jongeren niet beginnen met roken. 

"Als je op jonge leeftijd niet begint, begin je er later vaak ook niet meer mee. Dat gun ik alle jongeren. De rookvrije generatie komt hiermee weer een stapje dichterbij", aldus Van Rijn.

In deze fase doen 120 klassen mee uit vier regio's: Amsterdam, Friesland, Limburg en Flevoland-Gelderland. Onderdeel van de uitdaging is ook dat de jongeren inhoudelijk les krijgen over roken en dat zij een video maken over de voordelen van niet-roken.