Het AOW-gat waar ruim tienduizend oud-werknemers van Defensie mee kampen, wordt als het aan minister Janine Hennis-Plasschaert (Defensie) ligt betaald uit het arbeidsvoorwaardenbeleid.

Waar de middelen precies vandaan komen, wilde de bewindsvrouw niet zeggen. "Dat laat ik voor de onderhandelingstafel met de vakbonden", zei Hennis-Plasschaert woensdag in de Tweede Kamer.

Defensiepersoneel wacht al twee jaar op een compensatieregeling van het ministerie waarmee zij kunnen leven. De oud-werknemers waren verplicht eerder te stoppen met werken en krijgen tot hun 65ste een wachtgeldregeling.

Dat was een prima regeling totdat de AOW-leeftijd in 2013 werd verhoogd naar 67 jaar. Er werd voor die tussenliggende periode een vergoeding uitgekeerd, maar die is te laag, zo bleek uit de uitspraak van twee verschillende rechtszaken.

Hennis-Plasschaert wil nu een oplossing bieden die recht doet aan de uitspraken van de rechter. Omdat het om individuele zaken ging, moet worden uitgezocht hoe die uitspraak kan worden toegepast op alle oud-werknemers. Daar zijn de vakbonden voor nodig.  

"Ik ga de oplossing leveren. Liever vandaag dan morgen", aldus de bewindsvrouw. Ze belooft om een oplossing te zoeken die recht doet aan de balans tussen ambtenaren die nog bij Defensie werken en de groep die de dienst heeft verlaten.

Het CDA vreest dat de vakbonden niet akkoord zullen gaan om de kosten van in totaal ruim 600 miljoen euro tot 2035 uit de arbeidsvoorwaarden te halen. Kamerlid Raymond Knops vindt dat Hennis-Plasschaert het probleem voor haar uitschuift. Ook de SP, D66 en de PVV vragen om een snelle oplossing van de minister.

Boete Belastingdienst

De oplossing valt onder andere zo hoog uit omdat Defensie als werkgever een boete van 157 miljoen euro aan de Belastingdienst moet betalen over de vergoeding, omdat het om een VUT-regeling gaat. 

Die boete, door de fiscus een heffing genoemd, moet werkgevers ontmoedigen om ouderen eerder met pensioen te sturen en geldt voor alle bedrijven in Nederland.

Volgens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), die woensdag ook aanwezig was in de Kamer, kan deze regel niet worden aangepast. "De overheid kan geen uitzonderingen op de regels maken als dat beter uitkomt voor de overheid zelf", zegt Asscher. 

Ook staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) benadrukt dat er geen uitzondering kan worden gemaakt. De boete heeft betrekking op de relatie tussen de werkgever en de Belastingdienst en niet op die tussen het (oud)-personeel en de Belastingdienst

Ongenoegen

Dit tot groot ongenoegen van de Kamer. Zowel oppositie en coalitie wijzen de bewindspersonen op de bijzondere positie die de oud-militairen hebben. Ze vinden het onbegrijpelijk dat er geen directe oplossing wordt gevonden voor de mensen die zich jarenlang in binnen- en buitenland voor Nederland hebben ingezet. 

VVD-Kamerlid Fred Teeven spreekt van een bijzonder fenomeen en noemt de uitwerking van de wet in dit geval "idioot gedoe". 

SP'er Jasper van Dijk vindt het optreden van de drie kabinetsleden een wanvertoning. "Asscher en Wiebes beperken zich tot het uitleggen hoe de wet werkt. Er is geen enkele beweging om tot een oplossing te komen voor die boete. Ook Hennis-Plasschaert staat met haar rug tegen de muur", aldus Van Dijk.

Over enkele weken debatteert de Kamer verder met Hennis-Plasschaert.