Een Nederlandse terreurverdachte die gesignaleerd stond, kon in februari dit jaar in Düsseldorf toch het vliegtuig naar Turkije nemen doordat een telefoonstoring zorgde voor vertraging bij het uitvaardigen van een arrestatiebevel. 

Dat antwoordt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag op vragen van D66.

Het was al bekend dat een bericht uit Duitsland de Nederlandse officier van justitie te laat bereikte om het aanhoudingsbevel uit te vaardigen. De precieze reden was echter onduidelijk gebleven.

De verdachte stond destijds op de signaleringslijst van de Schengenlanden en werd in de avond van zaterdag 27 februari in Duitsland gecontroleerd. Omdat het een zogenoemde signalering voor onopvallende controle betrof en geen opdracht om de verdachte aan te houden, kon de man zijn reis naar Syrië vervolgen.

Storing

De Duitsers informeerden het Nederlandse bureau SIRENE dat dit soort informatie had moeten doorspelen naar de politiediensten, maar het bureau kon door een telefonische storing geen contact krijgen met de politiediensten die op de hoogte gebracht moesten worden.

SIRENE heeft dezelfde nacht nog de informatie per e-mail doorgestuurd, maar die werd pas maandagochtend gelezen. De officier van justitie heeft vervolgens maandagmiddag een Europees Aanhoudingsbevel uitgestuurd. 

De verdachte is op 13 mei in Ankara aangehouden en op 28 juni aan Nederland overgedragen. "Momenteel zit betrokkene gedetineerd, de behandeling van zijn strafzaak is voorzien later dit najaar", schrijft de minister.

'Gestuntel'

D66-leider Alexander Pechtold is niet te spreken over de gang van zaken. "Wat een onwaarschijnlijk gestuntel. Hoe kan het dat er twee nachten overheen gaan, voordat een bericht over een aangetroffen terreurverdachte wordt opgepakt door veiligheidsdiensten?"

Pechtold is niet van plan de zaak te laten rusten. In een nieuwe set Kamervragen wil hij weten waarom de diensten bijvoorbeeld niet via de mobiele telefoon bereikbaar waren.