Radiopresentator Giel Beelen zal niet uit de antidiscriminatiespotjes van het ministerie van Binnenlandse Zaken geschrapt worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de 'apengrap' van de 3FM-dj geen reden is om de spotjes aan te passen, omdat de antidiscriminatiecampagne voorbij is en de filmpjes niet meer op tv te zien zijn.

Het spotje staat overigens wel nog steeds op het officiële youtubekanaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is voor het ministerie geen reden om Beelen alsnog uit het campagnefilmpje te snijden. 

"We gaan niet achteraf knippen in archiefmateriaal", aldus de woordvoerder. 

Apengeluiden

Beelen liet afgelopen vrijdag geluiden van een aap horen waarna hij zei: "Rustig Sylvana". Beelen zegt zijn opmerking te betreuren. Hij wilde "inhaken op de rel met Johan Derksen". Derksen zei in een in de uitzending van Voetbal Inside dat Simons "zo trots als een aapje was", omdat RTL stopt met Zwarte Piet.

Dinsdag liet Krijn van Noordwijk, regisseur van het antidiscriminatiespotje, weten dat hij Beelen uit zijn filmpje heeft verwijderd. In een open brief riep hij Plasterk (Binnenlandse Zaken) op om zijn voorbeeld te volgen.

"Giel heeft een erg nare 'grap' gemaakt richting Sylvana (en een groot deel van Nederland), door haar met een aap te vergelijken, in navolging van de bekende stoflul Johan Derksen", schrijft Van Noordwijk.

Plasterk wil verder niet reageren op de uitlatingen van Beelen.

Video: Giel Beelen onherkenbaar gemaakt in anti-discriminatiefilmpje

Giel Beelen onherkenbaar gemaakt in anti-discriminatiefilmpje
Giel Beelen onherkenbaar gemaakt in anti-discriminatiefilmpje