Het onderwijs moet scholieren beter helpen bij de studiekeuze, vindt een Kamermeerderheid van PvdA, VVD en CDA.

De partijen willen scholen, hogescholen en universiteiten minimumnormen opleggen, schrijft Trouw woensdag. Ze denken daarbij aan het aantal lessen over de beroepskeuze of de informatieverstrekking over vervolgopleidingen. Zo moet het aantal uitvallers onder mbo-studenten in het eerste jaar worden teruggedrongen.

Vanuit de onderwijsorganisaties klinkt kritiek. Universiteitenkoepel VSNU hekelt het feit dat de maatregelen van boven worden opgelegd. Ook de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs (VO-raad) en de Vereniging Hogescholen laten in Trouw weten niets in de plannen te zien.

De partijen steunen ook de de plannen van scholieren- en studentenorganisaties. Scholierenorganisatie Laks, studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de belangenbehartiger voor mbo-studenten (JOB) en decanenvereniging NVSNVL stellen normen op voor goede loopbaanbegeleiding en studiekeuze.

Ze pleiten er bijvoorbeeld voor scholieren een stage te laten doen die met de studiekeuze te maken heeft, of toekomstige studenten college te laten volgen. 

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Jet Bussemaker (Onderwijs) over de onderwijsplannen voor volgend jaar.