De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stoppen met het gebruik van de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon'.

De woorden zijn niet langer precies genoeg en te stigmatiserend voor specifieke bevolkingsgroepen, schrijft de WRR in een dinsdag gepubliceerd rapport waarover de Volkskrant schrijft.

Het gaat niet om een advies aan het kabinet, maar het kan wel worden gezien als een opmaat naar een andere woordkeuze. 

De woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' worden niet vervangen. De instanties zullen bij artikelen en studies over bevolkingsgroepen spreken over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond, aldus de WRR.

Het CBS zal het Jaarrapport Integratie dat binnenkort verschijnt de woorden allochtoon en autochtoon niet meer gebruiken.

Neutraal

"In de publieke sector worden allochtoon en autochtoon steeds minder gebruikt. De diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot, dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken", zegt Mark Bovens, WRR-lid en hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht, tegen de Volkskrant.

Daarbij heeft 'allochtoon' een negatieve lading gekregen. De woorden, bedacht in 1989, hadden juist als doel om termen als buitenlander of etnische minderheid te vermijden. Allochtoon en autochtoon waren toen neutrale begrippen.

Politiek

Ook de politiek in Den Haag worstelt met de begrippen. In maart riep PvdA-minister Lodewijk Asscher (Integratie) al op om te kijken naar de begrippen allochtoon en autochtoon.

Asscher zegt zelf de termen al niet meer te gebruiken. "Het duurt even voordat alle onderdelen dat hebben ingevoerd, maar we hebben dezelfde intentie", aldus de bewindsman in een reactie.