Minister Ard van der Steur (Justitie) maakt volgens NRC waarschijnlijk woensdag bekend dat hij een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de rol van oud-korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman. 

Uit onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie bleek dat een deel van de bestedingen van de Centrale Ondernemingsraad (COR) "onrechtmatig en ondoelmatig" was.

Vorig jaar had de raad 1,6 miljoen euro te besteden. Mogelijk heeft Bouman de steun van de raad gekocht.

Jan Struijs, de voorzitter van politievakbond, NPB,  zegt in NRC dat uit de gegevens blijkt dat "op zijn minst de verdenking ontstaat dat de besluitvorming over de reorganisatie van de politie is besmet".

Huidige korpschef Erik Akerboom deed eerder aangifte tegen Frank Giltay. Giltay legde op 21 juni zijn functie neer als voorzitter van de COR nadat bekend werd dat onderzoek naar zijn uitgavepatroon werd gedaan. Bij de COR zouden etentjes en reizen zijn gefactureerd. Giltay zei toen onschuldig te zijn. "Er zijn mensen die mij een oor willen aannaaien."

Giltay organiseerde bijvoorbeeld feesten ter waarde van 12.000 euro in het Amstelhotel en 7.000 euro in cruisehotel SS Rotterdam, in een tijd dat agenten demonstreerden voor een beter salaris.Daarnaast nam hij zijn echtegenote vaak mee op dienstreizen, terwijl dat bij wet verboden is.