Coalitie in de bres tegen extra belastingheffing voor voetbalclubs

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat voetbalclubs in Nederland worden uitgezonderd van de belastingmaatregel waarbij zij een extra belasting moeten betalen over bonussen en transferbedragen.

"De wet is bedoeld om de perverse prikkels in de financiële sector weg te nemen", zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries maandag in de Tweede Kamer. "Bij voetbalclubs zien we nu een ongewenst bijeffect", aldus De Vries.

Ze krijgt bijval van coalitiegenoot PvdA. "Nederlandse clubs hebben niet de diepe zakken van clubs in Engeland en Duitsland. Zij moeten creatief zijn om talent aan te trekken", zegt PvdA-Kamerlid Ed Groot

Met de maatregel, ingevoerd in 2009, worden de zogenoemde excessieve beloningen extra belast, bedoeld om de gouden handdrukken in het bedrijfsleven aan te pakken als er al sprake is van een salaris vanaf 538.000 miljoen euro. 

127 procent

Maar voetbalclubs krijgen er ook mee te maken zodra spelers bij een transfer een deel krijgen van het transferbedrag. Die afspraak wordt in sommige gevallen gemaakt om een speler langer bij een club te houden.

Clubs moeten over deze excessieve beloningen 75 procent extra belasting betalen nadat de spelers daar al 52 procent inkomstenbelasting over hebben betaald. Dat komt neer op een belasting van 127 procent. De speler houdt met een dergelijke constructie nog wel geld over, maar de clubs kost het veel geld. 

Groot noemt dit onredelijk. "Voetballers hebben hun succes zelf gecreëerd met een transfer", aldus de PvdA'er. In het bedrijfsleven is dit volgens hem niet altijd het geval.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) buigt zich volgende week maandag over het verzoek van de partijen.

Oppositiepartijen SP, CDA, GroenLinks en ChristenUnie reageren verbaasd. "Het salaris van topvoetballers hoeven we niet direct tegemoet te komen. Zo zwaar heeft die groep het niet", zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten.

Topclubs

Vooral topclubs Ajax, Feyenoord en PSV, die vaker te maken hebben met dure transfers, strijden al langer tegen deze wet. 

PSV was in het seizoen 2015/2016 3 miljoen euro kwijt aan de heffing. Dat komt omdat de kampioenspremie van vorig jaar ook werd meegerekend. "Dat is een bonus omdat je goed gepresteerd hebt", zei algemeen directeur Toon Gerbrands bij de presentatie van de resultaten over het afgelopen seizoen. 

Jeroen Slop, financieel directeur bij Ajax, is ook niet te spreken over de belasting die de Amsterdamse club sinds de invoering van de wet miljoenen euro's kost. "Het is een straf voor goed presteren", zei Slop eerder tegen De Telegraaf.

Feyenoord-directeur Eric Gudde betitelt de belasting van 127 procent als onrechtvaardig en onbedoeld.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie