De Europese Unie en Canada hebben zondag het vrijhandelsverdrag CETA ondertekend.

Justin Trudeau, de premier van Canada, is zondag in Brussel verwelkomd door EU-president Donald Tusk en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker om het handelsverdrag CETA te ondertekenen. 

Door onverwacht felle tegenstand van Wallonië moest de ceremonie, die donderdag zou plaatsvinden, worden uitgesteld.

Buiten werden gillende en trommelende tegenstanders van CETA op afstand gehouden door een enorme politiemacht. Vlak voor Trudeaus aankomst, die vertraagd was vanwege technische problemen met het Canadese regeringsvliegtuig, poogde een honderdtal activisten het gebouw binnen te dringen. Zestien van hen werden volgens de politie gearresteerd voordat de demonstranten werden verdreven.

De top is ook bedoeld om de veertig jaar oude betrekkingen tussen de unie en Canada te vieren.

Video: Europese Unie en Canada ondertekenen handelsverdrag CETA

Europese Unie en Canada ondertekenen handelsverdrag CETA
42
Europese Unie en Canada ondertekenen handelsverdrag CETA

Trudeau wilde geen commentaar geven voor het begin van de top, maar aan EU-zijde is de opluchting groot dat het verdrag, waar zeven jaar over is onderhandeld, eindelijk kan worden bezegeld. ''Eind goed, al goed", zei Juncker. Zodra het Europees Parlement ermee instemt, kan het voorlopig in werking treden. De 28 nationale en tien regionale parlementen moeten het ratificeren voor het volledig van kracht wordt.

Wallonië

De Waalse deelregering dreigde twee weken geleden roet in het eten te gooien door allerlei garanties te eisen. Daardoor kon België als enig EU-land CETA niet tekenen. Een verklaring die aan het verdrag is gehecht moet de Waalse zorgen maar ook die van sommige andere lidstaten wegnemen.

CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement (letterlijk: alomvattend economisch en commercieel akkoord). Het verdrag wordt vaak gezien als het "kleine, vriendelijkere broertje" van TTIP, het omstreden vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Verenigde Staten.

Uitleg: Wat is handelsverdrag CETA?
Uitleg: Wat is handelsverdrag CETA?