DENK roept Plasterk op tot schrappen Giel Beelen uit filmpje na 'apengrap'

Tunahan Kuzu, politiek leider van DENK, roept minister Ronald Plasterk op om radio-dj Giel Beelen te schrappen uit een campagnefilmpje van de Rijksoverheid waarin hij zich uitspreekt tegen discriminatie. De dj maakte vrijdagochtend een opmerking over Sylvana Simons.

"Vooral van iemand die werkt voor de publieke omroep mag worden verwacht dat het goede voorbeeld wordt gegeven", schrijft Kuzu in een opiniestuk aan NU.nl. In het filmpje zet Beelen een streep door het woord 'discriminatie'.

De radio-dj liet in de uitzending vrijdag geluiden horen van een aap, waarna hij zei: "Rustig Sylvana". Collega-dj Michiel Veenstra gaf als tip voor het openingsnummer van zijn show: "Bokito doet goede zaken". Beelen liet daarop geluiden horen van een hysterische aap en maakte daarna grappend die opmerking over Simons.

"Eigenlijk zou een streep getrokken moeten worden door het gedrag van Giel Beelen", betoogt Kuzu. "We zullen daarom minister Plasterk vragen om Giel Beelen weg te knippen uit het campagnefilmpje."

Beelen en Plasterk hebben nog niet gereageerd op de oproep van Kuzu.

Bekijk het campagnefilmpje:

Johan Derksen

De opmerking van Beelen lijkt te slaan op de ophef die deze week is ontstaan nadat Johan Derksen maandag in de uitzending van Voetbal Inside zei dat Simons "zo trots als een aapje was" omdat RTL stopt met Zwarte Piet. 

"Het enige nadeel aan het besluit van RTL vind ik dat dat hysterische juffrouwtje Sylvana Simons nu trots als een aapje door het land rent", reageerde Derksen. Genee vroeg aan zijn collega of hij "zo trots als een pauw bedoelde", maar de oud-voetballer bleef bij zijn woorden: "Waarschijnlijk waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Ze lijkt ook helemaal niet op een pauw."

Derksen liet later weten zijn uitspraak te betreuren en dat het niet zijn intentie was om Simons te kwetsen. Simons reageerde in een open brief op de uitspraak van Derksen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie