'Overleg over verdrag Oekraïne zit muurvast'

Het overleg om een oplossing te vinden voor het Oekraïne-referendum zit muurvast. Het kabinet probeert met een aantal oppositiepartijen een oplossing te vinden, maar er zit geen schot in de zaak.

Dat melden bronnen op het Binnenhof.

Het kabinet bespreekt de kwestie vrijdag in de ministerraad. Het is niet duidelijk of er dan ook een knoop wordt doorgehakt. De Tweede Kamer wil voor dinsdag een reactie van het kabinet op de uitslag van het referendum in april toen een meerderheid het associatieverdrag van EU en Oekraïne afwees.

Er speelt ook nog dat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die samen met premier Mark Rutte zoekt naar een oplossing, deze vrijdag vertrekt naar Australië. Hij begeleidt het koningspaar op hun bezoek naar dat land en Nieuw-Zeeland.

Slotoffensief

Deze week begon een slotoffensief om het associatieverdrag te redden. Naast veelvuldig telefonisch overleg tussen kabinet en enkele oppositiepartijen (onder meer CDA, D66, GroenLinks) kwamen ook Oekraïense bewindslieden naar Den Haag in een poging de oppositie te overtuigen.

Dat lijkt tot dusver weinig te hebben opgeleverd. Oekraïne denkt dat een niet-bindende eenzijdige verklaring van Nederland bij het verdrag de kwestie kan oplossen.

Niet ratificeren

De Europese Raad, die bestaat uit de regeringsleiders van de EU-lidstaten, zou die verklaring dan moeten bevestigen. Ook wil Kiev graag van de deadline van 1 november af.

Het kabinet heeft eerder aangegeven een wettelijk bindende verklaring te willen. Daarin moet staan dat het verdrag niet leidt tot meer militaire samenwerking of lidmaatschap van de EU. Rutte zei de afgelopen tijd pessimistisch te zijn over zijn kans van slagen. Als zijn missie mislukt, zal Nederland het verdrag niet ratificeren.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie