RTL Nieuws heeft documenten online gezet waarin naar eigen zeggen het bewijs wordt geleverd voor de afspraken over belastingcompensatie aan het koningshuis. Premier Mark Rutte zei eerder woensdag geen bewijs te hebben gevonden.

De afspraken zouden in 1973 in het geheim zijn gemaakt.

In de documenten staat onder andere: "Indien wij deze kant opgaan, wordt bereikt dat tegenover de niet-declarabele kosten een bron van inkomsten komt te staan van de staat afkomstig en wordt de negatieve werking van de afschaffing van de belastingvrijdom opgevangen".

Ook wordt er geschreven dat er een regeling moet worden getroffen voor de financiële positie van "de Kroon" met het afschaffen van de belastingontziening.

RTL Nieuws meldde eerder deze maand koning Willem-Alexander en zijn voorgangers sinds de jaren zeventig een compensatie krijgen voor de belasting die ze sindsdien betalen over het rendement van hun privévermogen. De compensatie zou zijn verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt. 

Rutte

Rutte zei eerder woensdag dat er geen bewijs gevonden is dat koning Willem-Alexander compensatie krijgt voor zijn jaarlijkse belastingafdracht over zijn vermogen.

Rutte kondigt wel een nader onderzoek aan naar de manier waarop het inkomen van het Koningshuis is samengesteld. Dit historisch onderzoek "richt zich op de overwegingen die een rol hebben gespeeld bij de bepaling van het inkomensbestanddeel", schrijft Rutte.

Volgens de premier is over de precieze achtergrond hiervan meer duidelijkheid nodig. Daarvoor zal onderzoek worden gedaan in de archieven van het ministerie van Financiën en het ministerie van Algemene Zaken.

De koning ontvangt jaarlijks een uitkering. Volgend jaar ontvangt Willem-Alexander een bedrag van 5,5 miljoen euro.