Er is geen bewijs gevonden dat koning Willem-Alexander compensatie krijgt voor zijn jaarlijkse belastingafdracht over zijn vermogen.

Dat schrijft premier Mark Rutte woensdag aan de Tweede Kamer. In het onderzoek zijn ook geen aanwijzingen gevonden die duiden op geheime afspraken die in de jaren zeventig over de compensatie zijn gemaakt.

RTL Nieuws meldde eerder deze maand koning Willem-Alexander en zijn voorgangers sinds de jaren zeventig een compensatie krijgen voor de belasting die ze sindsdien betalen over het rendement van hun privévermogen. De compensatie zou zijn verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

De Tweede Kamer vroeg Rutte om opheldering. De premier liet eerder al weten dat koning Willem-Alexander en prinses Beatrix naar eigen zeggen zelf niet op de hoogte waren van een compensatieregeling.

RTL Nieuws had inzage gekregen in documenten in het Nationaal Archief en stelde dat koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.

Nader onderzoek

Rutte kondigt wel een nader onderzoek aan naar de manier waarop het inkomen van het Koningshuis is samengesteld. Dit historisch onderzoek "richt zich op de overwegingen die een rol hebben gespeeld bij de bepaling van het inkomensbestanddeel", schrijft Rutte.

Volgens de premier is over de precieze achtergrond hiervan meer duidelijkheid nodig. Daarvoor zal onderzoek worden gedaan in de archieven van het ministerie van Financiën en het ministerie van Algemene Zaken.

De koning ontvangt jaarlijks een uitkering. Volgend jaar ontvangt Willem-Alexander een bedrag van 5,5 miljoen euro.