De Inspectie Leefomgeving en Transport doet onderzoek naar het opleidings- en ervaringsniveau van Arriva-machinisten. Er zijn al langer zorgen over de veiligheid op het spoor in de noordelijke provincies.

Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt in antwoord op Kamervragen van de PvdA dat de ILT de machinisten onder de loep gaat nemen, aldus het Dagblad van het Noorden.

De Vakbond Voor Rijdend Personeel (VVMC) stuurde in september een brandbrief aan vervoerder Arriva over de veiligheid op het spoor. Arriva huurt vaak uitzendmachinisten in om het tekort aan personeel op te vangen. Volgens vakbondsbestuurder Wim Eilert krijgen deze uitzendkrachten te weinig tijd om het vak goed te leren. 

Een incident waarbij een uitzendmachinist een rood sein miste is al onderzocht door de ILT. Staatssecretaris Dijksma zegt dat de bewuste uitzendmachinist inmiddels op non-actief is gesteld door Arriva. 

Onderzoek

Verder is de ILT begonnen met een bredere onderzoek naar het opleidings- en ervaringsniveau van andere Arriva-machinisten. Dijksma wacht de uitkomsten van het onderzoek af voor ze eventuele vervolgstappen onderneemt. 

Arriva liet eerder al weten 'uitdrukkelijk afstand' te nemen van het verband dat wordt gelegd tussen de veiligheid op het spoor en de inhuur van machinisten.