PVV-leider Geert Wilders zit nog steeds met vragen over de aanslag in mei 2015 bij een expositie van Mohammed-cartoons in het Amerikaanse Garland (Texas). Twee aanvallers werden daar doodgeschoten door de politie niet lang nadat hij er op een bijeenkomst had gesproken.

 

De FBI zou Nederland niet geïnformeerd hebben dat er aanwijzingen waren voor een aanslag bij de expositie.

Nadat Wilders een toespraak had gehouden begonnen er twee mannen op een agent te schieten, die daardoor lichtgewond raakte. De daders werden vervolgens door zwaarbewapende beveiligers doodgeschoten. 

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) meldde maandagavond dat er volgens de Amerikaanse autoriteiten voor 3 mei 2015 geen serieuze aanwijzingen waren over een mogelijke dreigende situatie in Garland. 

Undercoveragent

In rechtbankverklaringen gaf een undercoveragent van de FBI aan dat hij vooraf sms-contact had met een van de aanvallers over de aanslag. Aanwijzingen zouden zijn doorgespeeld aan de politie van Garland, de beveiliging bij het evenement en andere diensten. 

Wilders wil horen of deze informatie ook naar Nederlandse diensten als bijvoorbeeld de inlichtingendienst AIVD is gegaan. De PVV-voorman liet dat maandagavond op Twitter weten.