PvdA-leider Diederik Samsom wil dat fracties van de PvdA en GroenLinks na de Tweede Kamer verkiezingen in maart volgend jaar fuseren.

“Dan word je in een klap de grootste” zegt hij maandag tegen de Volkskrant.

Hij reageert daarmee op de oproep van GroenLinks-leider Jesse Klaver die eerder op de avond opriep tot meer samenwerking door de linkse partijen. Klaver wil dat de PvdA, SP, D66 en GroenLinks al voor de verkiezingen duidelijk maken dat zij straks samen een coalitie willen vormen.

Tegen de krant zegt Samsom dat hij met de vorige GroenLinks-leider Bram van Ojik de afspraak had gemaakt om na de verkiezingen een fractie in de Tweede Kamer te vormen. “Het was geen afgeronde deal, ook omdat Van Ojik toen al wist dat hij het stokje ging overdragen. Maar hij was wel enthousiast. Toen Klaver het overnam, was het van de baan”, aldus Samsom.

Volgens een woordvoerder van Klaver is er nooit sprake geweest van een dergelijke afspraak. Samsom zou opnieuw met Klaver om tafel willen zitten om de mogelijkheden van een fusie te onderzoeken, maar heeft er een hard hoofd in. “Jesse wil in z'n eentje iets magisch bereiken”, aldus Samsom tegen de Volkskrant.

Klaver zei in Nieuwsuur dat een fusie is uitgesloten. “We hebben niet één linkse partij nodig, maar een samenwerking met vier sterke linkse progressieve partijen nodig om de macht van rechts te breken.”

Verkiezingsprogramma

Maandagavond presenteerde de PvdA ook haar verkiezingsprogramma. De partij wil het vertrouwen dat kiezers verloren hebben in de partij na de samenwerking met de VVD terugwinnen.

“De keuze [voor samenwerking met de VVD red.] is ons niet in dank afgenomen. We zijn er mensen door kwijtgeraakt. Dat betreuren wij”, staat in het verkiezingsprogramma dat maandag in Rotterdam werd gepresenteerd. “ Het verloren vertrouwen willen we terugwinnen.”

Maar, zo staat in het programma, de samenwerking met de VVD, een ‘ideologische tegenpool’, was onvermijdelijk om uit de patstelling te komen, de economie uit het slop te trekken en “de broodnodige hervormingen” door te voeren.

Op sommige kabinetsmaatregelen is de partij trots en sommige maatregelen minder. Het programma waar de sociaal-democraten de verkiezingen willen winnen is op een aantal onderdelen een breuk met het huidige kabinetsbeleid.

Zo wil de PvdA een nivelleringsslag maken: lage en middeninkomens moeten minder belasting betalen, de hoge inkomens meer. Ook kleine spaarders gaan minder belasting betalen ten opzichte grote spaarders.

Ook wil de partij een flexibele AOW. De pensioengerechtigde leeftijd staat nu op 67, maar de PvdA wil het voor iedereen mogelijk maken om drie jaar eerder te stoppen met werken. Op het gebied van de zorg wil de partij, in navolging van de SP, het eigen risico afschaffen.

Verder pleit de partij opnieuw voor een minimumloon voor zelfstandigen zonder personeel, de zzp'ers, en langer ouderschapsverlof voor vaders: drie maanden in plaats van een week.

Bankenbelasting

Ook wil de partij een extra bankenbelasting. De huidige bankenbelasting kost de banken nu in totaal 500 tot 600 miljoen euro per jaar. De PvdA wil dat dit in totaal een miljard euro wordt.

Verder wordt er gepleit voor 100.000 nieuwe banen voor conciërges en assistenten op scholen, toezichthouders in bus en tram en assistentie op sport- en cultuurclubs en mensen die de openbare ruimte schoonhouden.

Ook moet er meer geld naar politie en justitie om racisme en discriminatie harder te kunnen aanpakken, bijvoorbeeld door meer gespecialiseerde agenten aan te stellen. En als het nodig is, moeten de wetten tegen discriminatie en racisme aangescherpt worden.

Lijsttrekkersverkiezingen

Nu het verkiezingsprogramma bekend is, zijn alle ogen gericht op de kandidaatslijsttrekkers. De huidige PvdA-leider Diederik Samsom maakte in september bekend een nieuwe kans te willen om de PvdA komende verkiezingen de grootste te maken. Vorige week meldde ook vice premier Lodewijk Asscher zich in de strijd.

Ondanks dat de PvdA onder de leiding van Samsom en Asscher in de peilingen op een historisch laag zetelaantal staat en de PvdA de afgelopen gemeenteraads-, provinciale staten- en Europees parlementsverkiezingen verloren heeft, is ook Asscher vastberaden de leider van de sociaal-democraten te worden.

Op de verschillen tussen beiden willen Samsom en Asscher niet ingaan. Samsom zei na de bekendmaking van Asschers kandidatuur dat hij het mooi vindt dat hij hetzelfde wil voor Nederland als Asscher. Zelf ziet Asscher de VVD en de PVV als de grootste tegenstanders.

Monash

Volgens het Kamerlid Jacques Monasch is een lijsttrekkersverkiezing tussen Samsom en Asscher daarom een farce. Ook hij werpt zich in de strijd en positioneert zich als het alternatief. Hij wil dat de PvdA afscheid neemt van het ‘bestuurlijk pragmatisme’ dat de ideologische grenzen van de partij heeft doen vervagen.
Op 9 december moet duidelijk zijn wie de PvdA-kar gaat trekken bij de verkiezingen in maart. Dan kiezen de leden de nieuwe PvdA-leider. Ook niet-leden mogen voor 2 euro een stem uitbrengen.