PvdA-kandidaat voor het lijsttrekkerschap Jacques Monasch wil opheldering van het partijbestuur over de in zijn ogen te beperkte mogelijkheden voor niet-leden om te stemmen bij de lijsttrekkersverkiezing.

Dat bevestigt hij maandag tegenover NU.nl na berichtgeving in De Telegraaf.

Volgens Monasch is het in strijd met de uitspraak van het PvdA-congres dat leden verplicht lid worden en voor een jaar 24 euro moeten betalen.

"Ik zal om opheldering vragen bij het partijbestuur", laat hij weten. "Ik heb vorige week nog contact gehad met het partijbureau en daar is over 24 euro met geen woord gerept." 

Duidelijk

PvdA-woordvoerder Geert van der Varst stelt echter dat dit systeem altijd het plan is geweest. "Het is vanaf moment één duidelijk geweest dat iedereen die mee wil doen formeel lid moet worden", stelt hij.

"Het enige dat veranderd is, is dat de check of iemand lid kan worden is versneld naar één dag zodat iedereen direct mee kan doen aan de verkiezing." Volgens Van der Varst staat dit systeem al maanden zo in de steigers.

Wie als 'flitslid' mee wil doen met de verkiezing zal dus lid moeten worden, aan moeten geven maandelijks te willen betalen, en na één maand meteen weer opzeggen. Op die manier blijven de kosten beperkt tot 2 euro.

Volgens Monasch heeft de onduidelijkheid een negatieve invloed op de verkiezing. "Mensen zullen zich belazerd voelen. Juist een open lijsttrekkersverkiezing had de PvdA nieuw elan kunnen geven. Nu lijken de luiken weer dicht te gaan."

Overtuigd

Afgelopen weekend liet Monasch in een interview met NU.nl weten dat een open lijsttrekkersverkiezing voor hem belangrijk is om te kunnen winnen.

"De belofte is er dat niet-leden zich voor twee euro kunnen registreren en makkelijk kunnen meedoen. Als dat zo is, dan ga ik winnen. Daar ben ik van overtuigd", zei hij.