Als de verkiezingen om het lijsttrekkerschap van de PvdA eerlijk verlopen, dan is Jacques Monasch ervan overtuigd dat hij de nieuwe leider van de PvdA wordt.

"De belofte is er dat niet-leden zich voor twee euro kunnen registreren en makkelijk kunnen meedoen. Als dat zo is, dan ga ik winnen. Daar ben ik van overtuigd", zegt Monasch in een uitgebreid interview met NU.nl.

"Ik word overstelpt met mails, berichten op Facebook en steunbetuigingen. 'Als u het wordt, ga ik weer PvdA stemmen' zeggen ze."

Deze week mengde vice-premier Lodewijk Asscher zich officieel in de strijd. Eerder stelde de huidige PvdA-leider Diederik Samsom zich ook al kandidaat.

Alternatief

Volgens Monasch valt er tussen Asscher en Samsom weinig te kiezen. "Het grote verschil is dat zij heel bestuurlijk georiënteerd zijn. Met de kabinetsformatie hebben zij bedacht dat de PvdA een soort contract heeft gesloten met de VVD en zo gaan zij het land besturen. Dat kan niet", aldus Monasch. "Ik ben het alternatief."

Het PvdA-Kamerlid gaat verder in op zijn besluit om zich in de strijd te mengen, het fractievoorzitterschap van Diederik Samsom en zijn kijk op de koers van de PvdA.