Het kabinet is bereid te helpen om de problemen met de noodlijdende kerncentrale in Borssele op te lossen.

Het kabinet noemt dit een mogelijke oplossing als het netwerkbedrijf Enduris en het belang van 50 procent van DELTA in het waterbedrijf Evides in een nieuw Zeeuws nutsbedrijf ondergebracht worden.

De verkoop van deze twee bedrijfsonderelen kan dan een financiële buffer voor DELTA opleveren. Daardoor zou DELTA over het kapitaal kunnen beschikken om het tot 2033 zelfstandig te redden. Zo komt de nucleaire veiligheid niet in het geding.

Het kabinet wil helpen te onderzoeken hoe de Zeeuwse overheden geholpen kunnen worden met het oprichten van dit nieuwe nutsbedrijf. 

Voorwaarde

"Een belangrijke voorwaarde voor hulp vanuit het Rijk is dat zij zelf een maximale bijdrage leveren door het inbrengen van het benodigde aandelenkapitaal", schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

"Het kabinet zou de resterende financieringsbehoefte dan mogelijk kunnen maken door een staatsgarantie op een bancaire lening te verstrekken."

Verzelfstandigen

Delta, dat in financiële problemen is geraakt door lage stroomprijzen, wilde de centrale in Borssele verzelfstandigen met een garantie van het kabinet. Daarvoor voelt minister Kamp echter niets. Het risico zou dan helemaal bij het Rijk komen te liggen.

Kamp en zijn collega Jeroen Dijselbloem (Financiën) overwogen aanvankelijk ook nog de centrale eerder te sluiten, maar dat blijkt veel duurder.