Premier Mark Rutte geeft het niet op om vóór 1 november "een uitweg te vinden" zodat Nederland het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne kan bekrachtigen. 

"Niet ratificeren heeft denkbare consequenties voor de stabiliteit in de regio", zei hij donderdagnacht na afloop van de EU-top in Brussel.

"Het is mijn verantwoordelijkheid en misschien plicht te blijven proberen. Nederland is geen eiland, we moeten de binnenlandse en buitenlandse belangen afwegen." Bovendien bestaat het risico, zei Rutte, dat als alles gewoon doorgaat, de Nederlandse kiezer kan denken dat hij een kat in de zak heeft gekocht.

Tijdens het diner praatte hij zijn collega’s bij over de politieke situatie in Nederland sinds de afwijzing van het verdrag in het Oekraïne-referendum in april. "Ze toonden daarvoor begrip, maar ook zorg. Conclusies zijn niet getrokken."

Referendum

Op 6 april wees een meerderheid van de kiezers het verdrag van de hand. Rutte heeft vanaf het begin gezegd dat hij recht wil doen aan de nee-stem en in Brussel op zoek te gaan naar een compromis.

Als Nederland het verdrag niet ondertekent, zal het toch bijna volledig worden ingevoerd door de 27 andere EU-landen, aldus Rutte. Dan blijft de nee-stemmer volgens hem met een kater achter.

Omdat Rutte een besluit voor zich uit bleef schuiven, riep de Kamer hem op om voor 1 november met een definitief oordeel te komen. De oppositie is helder en vindt dat er recht moet worden gedaan aan de uitslag van het referendum. Dat betekent: nee is nee.