Europarlementariër Paul Tang stelt zich niet verkiesbaar als lijsttrekker van de PvdA. Hij steunt Lodewijk Asscher, zegt hij tegen NU.nl.

Tang stelde eerder te overwegen een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap. Hij liet dit afhangen van de mate waarin de PvdA afstand neemt van de coalitiepartner VVD en weer opschuift naar links.

Volgens Tang is gebleken dat de PvdA daadwerkelijk weer "een herkenbare linkse koers zal varen". Bovendien zal de partij zich ontworstelen aan "de verstikkende samenwerking met de VVD" en "lessen trekken door de grenzen beter te bewaken".

Tang vindt dat het nieuwe verkiezingsprogramma, dat maandag zal worden gepresenteerd, meer dan eerder "vanuit waarden gedreven" is. "Daar zat een verlangen naar bij leden en kiezers. Dat vindt zijn weerslag in het verkiezingsprogramma", aldus Tang.

"De doelstelling van werkgelegenheid staat in het verkiezingsprogramma voorop. Daar komen middelen voor. Maar ook: het brengen van solidariteit in Nederland."

Asscher

In de lijsttrekkersverkiezing weet Tang nu al dat hij voor Asscher zal kiezen. "Hij heeft bewezen dat hij een feilloos gevoel voor rechtvaardigheid heeft", vindt Tang.

"Door zijn aanpak van zwakke scholen in Amsterdam, door het agenderen van meer en eerlijk werk. En hij is iemand die kan verbinden en scherp stelling durft te nemen tegen de VVD en de PVV. Op links Nederland steekt hij ruim boven de rest uit."

Matchfixing

De kritiek van de andere kandidaat Jacques Monasch, die de hele lijsttrekkersverkiezing een vorm van matchfixing door de partijtop vindt, deelt Tang niet.

"Ik zou willen dat Monasch de leden wat serieuzer neemt. De leden kiezen uiteindelijk het verkiezingsprogramma", aldus de PvdA-Europarlementariër.

"Ten tweede: ik heb geen positief verhaal gehoord over waar hij dan heen wil. Dat maakt dat ik zijn gemopper nog niet erg overtuigend vind."

Uitzondering

Volgens Tang was de samenwerking met de VVD de "uitzondering op de regel". "De inzet moet zijn: een regering met een linkse oriëntatie. Je moet niet elke coalitie aangaan. Er moet voor de kiezer wat te kiezen zijn, anders dreigen de middenpartijen een pot nat te worden", stelt hij.

Kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de PvdA kunnen zich nog tot maandag melden. Daarna mogen leden (en niet-leden tegen een kleine bijdrage) stemmen. Begin december wordt de winnaar bekendgemaakt.