PvdA-kandidaat voor het lijsttrekkerschap Jacques Monasch wil opheldering van het partijbestuur over afspraken die zouden zijn gemaakt tussen zijn concurrenten Diederik Samsom en Lodewijk Asscher en het partijbestuur.

Dat laat hij weten aan NU.nl.

Monasch wil dit naar aanleiding van een reconstructie van de kandidatuur van Asscher in het AD maandag.

Hierin valt te lezen dat er afspraken zijn gemaakt door de top van de partij over de inhoud en vorm van de lijsttrekkerscampagne.

Meebeslissen over de inrichting van de lijsttrekkersstrijd zou voor Asscher een voorwaarde zijn geweest om mee te doen.

Hij zou daarmee zijn "eigen stijl" willen behouden en willen voorkomen dat hij in een campagne terecht zou komen die is gebouwd rondom Samsom.

Spekman

Monasch wil van partijvoorzitter Hans Spekman opheldering over de gemaakte afspraken en duidelijkheid over mogelijke andere afspraken die zijn gemaakt.

Een woordvoerder van Spekman laat aan NU.nl weten dat het partijbestuur verantwoordelijk is voor de lijsttrekkersverkiezing en dus ook de spelregels bepaalt. Volgens hem wordt daarbij gezorgd voor een gelijk speelveld.

Matchfixing

Bij de bekendmaking van zijn kandidatuur vorige week had Monasch al forse kritiek op de strijd tussen Asscher en Samsom. Hij sprak daarbij van matchfixing, omdat zowel de procedure rond de lijsttrekkersverkiezing als het hele verkiezingsprogramma door hen is opgesteld.

Naar verluidt maakt Asscher vanmiddag zijn kandidatuur officieel bekend. Andere kandidaten hebben nog tot 24 oktober de tijd om zich in te schrijven.

Daarna mogen leden stemmen wie de lijsttrekker wordt. Nieuw in deze PvdA-lijsttrekkerscampagne is dat niet-leden mee kunnen doen door voor twee euro tijdelijk lid te worden.

De uitslag van de lijsttrekkersverkiezing wordt begin december bekendgemaakt. De Kamerverkiezingen zijn in maart.

Video: Asscher over de kritiek van Monasch

Asscher denkt dat PvdA-leden het oneens zijn met kritiek Monasch
42
Asscher denkt dat PvdA-leden het oneens zijn met kritiek Monasch