Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix zijn niet op de hoogte van de vermeende compensatieregeling voor het koningshuis die in 1973 in het geheim zou zijn afgesproken.

"De koning en zijn moeder hebben nooit gehoord van de vermeende compensatie", zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De premier heeft de koning woensdag gesproken over de kwestie. Willem-Alexander heeft Rutte toen medegedeeld nergens van af te weten. Volgens Rutte willen de koning en prinses Beatrix dat er zo snel mogelijk opheldering komt.

De premier kan die opheldering op dit moment nog niet bieden. "Hoe het zit, weten we nog niet. We zoeken uit", zei hij.

Compensatiedeal

In 1973 besloot het toenmalig kabinet dat de Oranjes belasting over hun privévermogen moesten gaan betalen.

Maandag onthulde RTL dat prins Bernhard destijds in het geheim een regeling uitonderhandelde dat de kosten voor het betalen van de belasting zouden worden gecompenseerd door het verhogen van de Rijksbijdrage voor het Koningshuis. De koninklijke familie zou anno 2016 nog altijd profiteren van deze compensatieregeling.

Verontwaardigd

De Tweede Kamer reageerde eerder deze week verontwaardigd. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt noemde de compensatiedeal "ongehoord brutaal" en wil dat de regeling direct wordt stopgezet.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil dat eerst de feiten boven tafel komen "voordat we conclusies trekken". Hij vindt het terecht dat er vragen over de kwestie worden gesteld en verwacht een "helder antwoord" van het kabinet.

"Het zou het koninklijk huis sieren als ze gewoon belasting zouden betalen", vindt PVV-leider Wilders. "En geheime deals zit ik al helemaal niet op te wachten." D66-leider Alexander Pechtold stoort zich steeds meer aan het gebrek aan transparantie in de financiën van het koningshuis."