Vicepremier Lodewijk Asscher wil het tegen PvdA-leider Diederik Samsom opnemen in de strijd om het lijsttrekkerschap.

Dat meldt de NOS.

Hij zou zijn besluit maandag nader toelichten. Zelf wil Asscher zijn kandidatuur niet bevestigen.

Asscher heeft lang getwijfeld of hij de juiste man is om de PvdA uit het slop te trekken. De sociaaldemocraten bungelen sinds de samenwerking met de VVD rond de tien zetels in de peilingen.

In een interview met NU.nl zei Asscher in augustus: "Uiteindelijk is de vraag waar ik me voor wil gaan inzetten en waar ik het meest van betekenis kan zijn." Dat lijkt niet de oppositie te zijn. Asscher heeft zich namelijk niet gemeld voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer.

Matchfixing

Eerder op de dag stelde ook Kamerlid Jacques Monasch zich officieel kandidaat. Vorige maand liet Samsom weten opnieuw de partij te willen aanvoeren tijdens de verkiezingen in maart volgend jaar.

Monasch lichtte zijn kandidatuur donderdagmiddag toe. Hij trok fel van leer tegen de top van de partij, bestaande uit onder andere Asscher, Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. De lijsttrekkersverkiezing is volgens Monasch niet eerlijk. "Stop deze matchfixing", aldus het ontevreden Kamerlid.

Als de PvdA onder zijn leiding de grootste wordt, wil hij niet zelf premier worden. Hij wil dan dat de populaire burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, de premier van Nederland wordt.

Invloed

Monasch hekelt het feit dat Samsom en Asscher, die verantwoordelijk zijn voor de samenwerking met de VVD, hun invloed uitoefenen op het verkiezingsprogramma en zich bemoeien met de samenstelling van de kandidatenlijst. Hij vindt dat zij er mede verantwoordelijk voor zijn dat de PvdA het zo slecht doet in de peilingen.

Als het aan Monasch ligt, wordt de opzet van de lijsttrekkersverkiezing opengegooid. Hij wil dat het partijbestuur zich houdt aan de afspraak om niet alleen PvdA-leden, maar ook partijsympathisanten stemrecht te geven. Dat is nodig omdat het ledenaantal is afgenomen en het nodig is om deze ontevreden PvdA'ers weer bij de partij te betrekken.

Kandidatuur

Kandidaten kunnen zich nog tot 24 oktober aanmelden voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Tussen 31 oktober en 7 november zullen er door de partij gesprekken worden gevoerd met de kandidaten, waarna op 8 november de deelnemers bekend worden gemaakt.