PvdA-Kamerlid Jacques Monasch mengt zich in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA. 

Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt via Twitter.

Eerder stelde de huidige leider van de sociaal-democraten, Diederik Samsom, zich beschikbaar. Monasch is de tweede PvdA’er die zich officieel meldt.

In maart maakte hij nog bekend na de verkiezingen niet meer terug te keren in de Tweede Kamer. Hij staat bekend als een felle tegenstander van Samsom, die hij niet geschikt acht voor het leiderschap van de PvdA.

Hij vindt dat zijn partij te snel in zee is gegaan met de VVD. "Daar zijn we nooit meer overheen gekomen. Nederland wilde deze coalitie niet", zei Monasch in februari. "De formatie was een soort kwartetten, door een veel te kleine club, het ging veel te snel, en met veel te weinig overleg met de beide fracties."

Hij pleitte voor een lijsttrekker van statuur, zoals burgemeesters Ahmed Aboutaleb of Eberhard van der Laan. "Ze zouden allebei een geschenk zijn voor de partij", zei hij. Maar zij hebben zich niet gemeld en het ligt niet in de lijn der verwachting dat zij zich in de strijd zullen werpen. 

Een andere naam die boven de markt blijft hangen is die van de huidige vice-premier Lodewijk Asscher. Hij maakt deze maand bekend of hij zich in de strijd zal mengen. Ook europarlementariër Paul Tang overweegt het lijsttrekkerschap. Kandidaten kunnen zich tot 24 oktober melden.

Monasch (54) is sinds 2010 lid van de Tweede Kamerfractie en was in 2002 campagnemanager van de PvdA tijdens de Kamerverkiezingen. Hij licht zijn besluit donderdagmiddag 16.15 uur nader toe.