SP-leider Emile Roemer roept op om de discussie over het aanpassen van de euthanasiewetgeving met respect te voeren.

"Het is een heel ingewikkeld ethisch moeilijke discussie. Die moet je met respect voor beide standpunten blijven voeren. Dit zijn hele gevoelige onderwerpen. Het gaat over leven en dood", aldus Roemer tegen NU.nl.

Hij doet dat nadat woensdag ophef ontstond na tweets van SP'ers Lilian Marijnissen en Renske Leijten over het door minister Edith Schippers (Zorg) gepresenteerde plan.

Zij koppelden de maatregel aan het bezuinigingsbeleid van het kabinet. Marijnissen en Leijten suggereerden dat bezuinigingen op de ouderenzorg er voor zorgen dat ouderen sneller zullen kiezen voor euthanasie.

Critici vonden dat een ethische discussie niet mag worden vermengd met discussies over het overige kabinetsbeleid.

Video: Roemer reageert op aanpassing euthanasiewetgeving

Roemer roept op tot respectvolle discussie euthanasie na tweets partijgenoten
Roemer roept op tot respectvolle discussie euthanasie na tweets partijgenoten

Begrip

Roemer dringt dus ook aan op een respectvolle discussie, maar heeft ook begrip voor de tweets van zijn partijgenoten. "Ik weet dat er mensen zijn die het gevoel hebben te veel te zijn in de samenleving. Die denken: heer, haal mij maar, want ik wil mijn kinderen niet tot last zijn", aldus de SP-leider.

Volgens Roemer betekent het feit dat de nieuwe wet geen betrekking heeft op depressieve mensen niet dat er geen verband is te leggen tussen ouderenbeleid en euthanasie.

"Want ze (Schippers red.) heeft het ook over dat er geen artsen bij betrokken zijn en dat er een toetsing achteraf moet plaatsvinden. Dat lijkt me te laat."

Schippers schrijft in haar brief echter dat er een toetsing achteraf is om te bezien of de procedures goed zijn doorlopen. Er is wel degelijk ook een toetsing vooraf of de betrokkene in aanmerking komt voor euthanasie.