De SP is niet voornemens na de verkiezingen de btw-verhoging van 19 naar 21 procent terug te draaien. Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde verkiezingsprogramma van de partij.

De SP was altijd fel tegenstander van de in 2012 ingestelde btw-verhoging en vorig jaar nog presenteerde partijleider Emile Roemer een plan om de verhoging terug te draaien.

Toen zei hij dat de btw-verhoging een blok aan het been is van consumenten en ondernemers. Een verlaging zou zorgen voor lagere prijzen, meer consumentenbestedingen en versterking van het midden- en kleinbedrijf en stijging van de werkgelegenheid.

Video: Roemer licht btw-plan toe

SP houdt BTW op 21%
SP houdt BTW op 21%

Roemer zegt nu in een interview met NU.nl dat het een bewuste keuze is om de btw-verlaging niet in het verkiezingsprogramma op te nemen.

"We kunnen niet alles terugdraaien wat het kabinet heeft gedaan. Dat is gewoon niet reëel. Dit is er een voorbeeld van", stelt hij. "Maar ik blijf het wel een onzinnige verhoging vinden die slecht heeft uitgewerkt."

"Uiteindelijk zullen wij ook keuzes moeten maken. We hebben de keuze gemaakt voor het nationaal zorgfonds, voor een hoger minimumloon en we willen het schuldenstelsel voor studenten afschaffen."

Samenleving

In het interview zegt hij verder dat het kabinet "de samenleving heeft afgebroken".

"Als je ziet wat er met de koopkrachtontwikkeling van de mensen is gebeurd, met het aantal mensen wat onder de armoedegrens leeft is gebeurd, wat er met de zorg is gebeurd, met de economie. Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, bedrijven zijn failliet gegaan. Ik weet niet hoe je het anders kan omschrijven."

Roemer acht de kans dat de SP met de VVD in een coalitie komt "net zo groot als een fusie tussen Ajax en Feyenoord".

Lees hier het hele interview