Een groep van vijftien (oud-)wethouders en lokale fractievoorzitters uit de grotere steden wil dat Lodewijk Asscher lijsttrekker wordt van de PvdA.

De PvdA'ers pleiten voor Asscher in een opinieartikel in de Volkskrant. "Wij vinden dat-ie het moet doen. Dat Lodewijk Asscher eerst de PvdA moet gaan leiden, en vervolgens ons land", schrijven ze.

"Niet omdat we nou zo graag van Diederik Samsom af willen - hij heeft moedig gestreden, resultaten gebracht en daarvoor verdient hij respect. Maar omdat wij Lodewijk Asscher onze beste man vinden voor de toekomst. Wij geloven dat hij onze idealen het best kan verwezenlijken."

In het stuk zetten de PvdA'ers zich vooral af tegen de VVD met premier Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders.

"Voor je het weet wordt het een tweestrijd tussen een voorman van een partij [...] die de islam van alles de schuld geeft en een voorman die alle problemen weglacht. Nee bedankt."

Bekendmaking

Het stuk is ondertekend door onder andere Marleen Haage (fractievoorzitter Utrecht), Marjolein Moorman (fractievoorzitter Amsterdam), Carine Bloemhoff (fractievoorzitter Groningen), Marco Florijn (oud-wethouder Rotterdam) en Hamit Karakus (oud-wethouder Rotterdam).

Deze maand maakt Lodewijk Asscher bekend of hij zich mengt om de strijd om het lijsttrekkerschap van de partij.