Oppositie laakt handelen Wiebes bij vertrekregeling Belastingdienst

De oppositie heeft forse kritiek op het handelen van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) rond de vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Dinsdagnacht stuurde Wiebes op verzoek van het CDA een feitenrelaas over de uit de hand gelopen reorganisatie.

Die valt door de riante vrijwillige vertrekregeling 70 miljoen euro hoger uit. Tussen de 5.200 en 5.800 ambtenaren hebben zich hiervoor gemeld, terwijl er maar 4.800 werknemers hoeven te vertrekken. 

Bovendien zitten daar 1.250 64-plussers bij die ondanks hun naderende pensioen toch 75.000 euro ontvangen, of een jaarsalaris als dat hoger is dan 75.000 euro. 

Weinig controle

"Er is weinig controle, maar veel damage control", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Ik houd grote zorgen over de continuïteit binnen de Belastingdienst. Zijn de risico's nu beheersbaar?", vraagt de D66'er. Hij wil weten waarom het zo lang heeft geduurd voordat alle informatie op tafel kwam. 

Met name het CDA bleef er vorige week in een Kamerdebat op aandringen dat Wiebes volledige openheid van zaken moest geven. Daardoor werd duidelijk dat er intern veel mis is binnen de Belastingdienst.

"De problemen waren al in januari, februari en maart in volle omvang duidelijk. Pas na veel Kamervragen van het CDA in augustus, september en oktober werd het probleem in volle omvang aan de Kamer meegedeeld", zegt CDA'er Pieter Omtzigt.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten vindt het goed dat Wiebes het boetekleed aantrekt en ze is positief over de genomen maatregelen. Maar ook bij haar dringt vooral de vraag op waarom Wiebes de Kamer niet eerder informeerde toen hij in maart voorzag dat het fout ging.

Dooretteren

PVV-Kamerlid Tony van Dijck vindt het onbegrijpelijk dat het zo lang heeft geduurd voordat de Belastingdienst aan de bel trok dat de vrijwillige vertrekregeling te populair werd.

"In maart werd bekend dat de boel uit de hand loopt, maar in september wordt de regeling pas gesloten. Wiebes heeft het een half jaar laten dooretteren. Hij had eerder de regie moeten brengen." Het toont volgens Van Dijck de onmacht aan dat de bewindsman geen grip heeft op de Belastingdienst.

Om de problemen het hoofd te bieden, stelt Wiebes de financiën bij de fiscus onder curatele en gaat er een commissie aan de slag die alle besluiten tegen het licht houdt. Ook wordt de Belastingdienst anders ingericht om de te grote autonomie binnen de dienst terug te dringen.  

Verschuilen

SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt dat Wiebes zich verschuilt achter zijn ambtenaren. "De Belastingdienst zou te zelfstandig zijn en de besluitvorming wordt slecht gedocumenteerd. Maar Wiebes is daar verantwoordelijk voor. Ik vind het makkelijk en oneerlijk dat hij nu wijst naar zijn ambtenaren."

Wat Bashir betreft gaat de volledige reorganisatie van tafel. "Zet er een dikke streep doorheen. Nu krijgen mensen vlak voor hun pensioen nog heel veel geld mee. Burgers dragen geen belasting af om de 'bonus' van deze ambtenaren te betalen." De SP wil eerst investeren in plekken waar dat nodig is, zoals ICT, en daarna in kaart brengen waar er mensen weg moeten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie