De Tweede Kamer wil duidelijkheid over een compensatieregeling voor het koningshuis die in het geheim is afgesproken in 1973.

Het toenmalige kabinet besloot in 1973 dat de Oranjes belasting over hun privévermogen moesten gaan betalen. 

Maandag onthulde RTL dat prins Bernhard destijds in het geheim een regeling uitonderhandelde dat de kosten voor het betalen van de belasting zouden worden gecompenseerd door het verhogen van de Rijksbijdrage voor het Koningshuis.

De koninklijke familie zou anno 2016 nog altijd profiteren van deze compensatieregeling.

Ongehoord brutaal

De Kamer reageerde dinsdag verontwaardigd. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt noemt de compensatiedeal "ongehoord brutaal" en wil dat de regeling direct wordt stopgezet.

"Cadeautjes aan de koning, terwijl de gewone man wel belasting betaalt, zijn onacceptabel", stelt hij. 

Hij wil niet alleen dat premier Mark Rutte inzicht geeft in de regeling, ook moet de koning als het aan de coalitiepartij ligt meer belasting gaan betalen.

"Behandel de koning fiscaal zoals elke andere Nederlander. Nu betaalt de koning alleen belasting over zijn privévermogen, maar wat mij betreft gaat hij ook gewoon successiebelasting en inkomstenbelasting betalen."

Helder antwoord

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil dat eerst de feiten boven tafel komen "voordat we conclusies trekken". Hij vindt het terecht dat er vragen over de kwestie worden gesteld en verwacht een "helder antwoord" van het kabinet.

Net als Zijlstra vindt ook CDA-leider Sybrand Buma het niet logisch dat de koning meer belasting moet gaan betalen.

"We hebben het systeem dat de koning geen belasting aan zichzelf betaalt, omdat het salaris dan moet worden aangevuld om het systeem te laten werken. Het koningschap is een belangrijke waarde in Nederland", aldus Buma.

Geheime deals

Ook PVV, D66 en ChristenUnie willen opheldering over de kwestie. "Het zou het koninklijk huis sieren als ze gewoon belasting zouden betalen", aldus PVV-leider Wilders. "En geheime deals zit ik al helemaal niet op te wachten."

Alexander Pechtold (D66): "Ik doe nu tien jaar de begroting koningshuis. Meestal was dat vrij saai, maar nu blijkt keer op keer dat de vermeende transparantie toch niet zo transparant blijkt te zijn." 

ChristenUnie-leider Gert Jan Segers wil eerst de feiten op tafel hebben voordat conclusies kunnen worden getrokken.

"Het heeft er alle schijn van dat hier niet transparant is gehandeld. Ik wil dat de feiten nog voor de begrotingsbehandeling over twee weken op tafel liggen", stelt Segers.

"Als blijkt dat deze regeling onrechtvaardig is moet deze aangepast worden."

Amalia

PvdA-leider Diederik Samsom stelt daarnaast dat wat hem betreft ook de uitkering van prinses Amalia tegen het licht wordt gehouden. 

Amalia krijgt vanaf haar achttiende verjaardag, op 7 december 2021, een uitkering van anderhalf miljoen euro per jaar belastingvrij. Deze uitkering behoudt zij totdat zij het koningschap van haar vader overneemt.

Samsom vindt het logisch dat zij een vergoeding krijgt gedurende de periode dat zij zich voorbereidt op de troonsbestijging. Maar dat kan ook, zeker in de tijd dat ze studeert, minder, vindt Samsom. "U en ik moesten het met een stuk minder doen."

Rutte

Premier Mark Rutte wil nog niet inhoudelijk reageren op de kwestie. "We gaan het eerst uitzoeken. Daarna informeer ik per brief de Kamer."