De VVD wil dat er een maximum wordt ingesteld voor het bedrag dat gemeenten aan inwoners kunnen vragen voor bouwvergunningen.

"Er moet een maximum komen voor bouwleges en de verschillen tussen gemeenten moeten kleiner worden", laat VVD-Kamerlid Roald van der Linde aan NU.nl weten. Desnoods wil de partij dat via de wet afdwingen.

"Bouwvergunningen mogen geen melkkoe zijn voor gemeenten", aldus de VVD'er.

Op dit moment staat het gemeenten vrij om de hoogte van de bouwvergunningen zelf te bepalen, zolang het totaalbedrag maar kostendekkend is. Maar de verschillen per gemeente zijn al jaren erg groot.

Van der Linde: "Consumenten die een huis willen bouwen of aan een verbouwing willen beginnen, hebben recht op zekerheid vooraf, zodat ze weten waar zij aan toe zijn."

Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer met minister Stef Blok (Wonen) over de woningmarkt.

Verschil

Onlangs constateerde de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van onderzoek dat de hoogte van de bouwleges per gemeente ver uiteen liggen.

Zo kost een kleine verbouwing in de gemeente Leiden dit jaar 38 euro, terwijl voor een vergunning voor een vergelijkbare verbouwing in Son en Breugel 869 euro neergeteld moet worden.

Burgers moeten bouwleges aan hun gemeente betalen voor het verkrijgen van verplichte vergunningen.