Jozias van Aartsen stopt per 1 maart 2017 als burgemeester van Den Haag. Dat heeft hij in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Officieel loopt zijn termijn af in december 2017.

Door in maart al te stoppen, wil hij zijn opvolger meer tijd geven om zich in te werken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Van Aartsen had in 2013 al aangegeven dat hij zijn periode niet uit zou dienen en op een eerder moment af zou treden. Op die manier wil Van Aartsen plaats maken zodat zijn opvolger zich goed kan voorbereiden.

"Hoewel ik, mijn hart volgend, Den Haag het liefst tot het eind van mijn termijn als burgemeester zou willen dienen, meen ik dat het belang van de stad voorop moet staan. Mijn opvolgster of opvolger moet ruim de tijd krijgen om zich in te werken, voor een nieuwe raad aantreedt", schrijft Van Aartsen.

Van Aartsen is sinds 2008 burgemeester van Den Haag. Voor dat hij deze functie bekleedde was hij onder meer minister van Buitenlandse Zaken en Tweede Kamerlid voor de VVD.