Mark Rutte presenteerde vrijdag het VVD-verkiezingsprogramma. De premier wil na de crisis de zorgen over veiligheid en de gezondheidszorg wegnemen en heeft een stevig signaal voor "buitenstaanders" die tornen aan de Nederlandse normen en waarden. NU.nl vroeg de premier wie hij daar precies mee bedoelt.

In een interview met het AD zegt u dat "buitenstaanders die zich ergeren aan hoe wij het hier met elkaar geregeld hebben, zich moeten afvragen of ze wel in Nederland willen blijven". Wie zijn die buitenstaanders? 

"Ik heb het tijdens de presentatie van ons verkiezingsprogramma gehad over 'wij'. 'Wij' zijn alle mensen die een positieve bijdrage willen leveren. Dan maakt het mij niet uit waar ze vandaan komen; of ze hier al duizend jaar wonen of dat ze hier net gekomen zijn."

"Maar het is wel een feit dat wij natuurlijk te maken hebben met een stroom mensen - vluchtelingen - die van buiten is gekomen. Wij moeten niet de fouten van de jaren 80 en 90 herhalen; dat we onduidelijk zijn waar je in moet integreren. We moeten daar normerend en scherp in zijn, ook bij tweede en derde generatie allochtonen." 

"Als uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van Turken en Marokkanen goed meedoet, maar 15 procent van de Marokkanen en 20 procent van de Turken niet, dat we dan zeggen: je kunt niet constant met twee benen buiten deze samenleving staan. Je zult op een gegeven moment voor Nederland moeten kiezen."

U heeft het over de tweede en derde generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders en zegt dat als het ze hier in Nederland niet bevalt, en als ze tornen aan de Nederlandse normen en waarden, ze er goed over moeten nadenken of ze Nederland niet moeten verlaten...

"Zo is het."

Zegt u dat ook tegen alle zwarte Nederlanders die moeite hebben met de Nederlandse traditie en normen en waarden rond het Sinterklaasfeest en bijbehorende Zwarte Piet, omdat zij die als een kwetsend negatief stereotype uit het koloniaal verleden zien? Moeten zij ook het land uit?

"Volgens mij is daar een maatschappelijk debat over gaande. Tradities kunnen veranderen. Dat gebeurt in een samenleving. Het laatste wat ik wil, is dat de politiek daar een mening over vormt."

Vindt u niet dat u met uw uitspraken voor tweespalt zorgt in de samenleving: tussen enerzijds allochtonen - die als het hen hier niet bevalt moeten nadenken over een vertrek uit Nederland - en anderzijds autochtonen - die volgens u ook "buitenstaander" kunnen zijn, maar geen land hebben waar ze naartoe kunnen gaan? In hoeverre verschilt u in deze opvattingen van PVV-leider Geert Wilders?

"Ik erger me net zozeer aan de Nederlander die achterin een gemeenteraadsvergadering staat te schreeuwen over de komst van een asielzoekerscentrum, die een fatsoenlijk debat over de komst van een azc onmogelijk maakt of die varkenskoppen ophangt."

Maar deze Nederlander heeft geen land van herkomst waar hij volgens u naartoe moet.

"Die kan ook een keuze maken of hij vóór of tegen Nederland is. Die keuze kunnen we allemaal maken. Uiteindelijk is het voor mij heel fundamenteel dat we ons realiseren dat we in een land wonen waarin je niet een beetje kunt shoppen in onze verworvenheden en dat we niet sluipenderwijs concessies doen aan die verworvenheden."

U zegt dus ook tegen autochtone Nederlanders dat als het je hier niet bevalt, je kunt vertrekken. 

"Ik zeg niet: ga weg. Ik zeg: maak een keuze."

Dat zegt u dus ook tegen autochtonen?

"Dat zeg ik tegen iedereen. Maak een keuze als het je hier niet bevalt, wat je dan met je verdere leven wil. Want dit land zal zich tegen jou keren als je doorgaat met fundamentele waarden en normen met voeten te treden. Ook als je blank bent."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend