Het kabinet gaat opnieuw bekijken of het alcoholslot in het strafrecht kan worden opgenomen.

"Het zal dan wel een andere variant zijn dan voorheen", zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag in de Tweede Kamer.

Het wordt dan bijvoorbeeld een 'alcoholslot light', dat minder lang wordt opgelegd, aldus de minister. Bijna de hele Kamer wil dat het alcoholslot in het strafrecht wordt opgenomen. Het is volgens de volksvertegenwoordigers een heel effectief middel.

Het kabinet ziet er weinig in om het op te nemen in het strafrecht, omdat het vreest dat het alcoholslot niet zo vaak zal worden opgelegd door een rechter. Daardoor wordt het moeilijk om "het systeem draaiende te houden", zei de minister. "Maar ik heb de wens van de Kamer gehoord." 

Strafrechters stellen het een goed idee te vinden om het slot in het strafrecht op te nemen.

Zware alcoholovertreders

Uit een woensdag verschenen rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat traditionele straffen zoals het innemen van het rijbewijs nauwelijks effect hebben op zware alcoholovertreders. 

In Nederland rijden er tussen de 90 en 125 duizend zware alcoholovertreders (1,3 promille of hoger) rond. Deze groep is verantwoordelijk voor twee derde van alle ernstige alcoholongevallen, ofwel tussen de 50 en 95 doden per jaar. 

Om de problemen met de zware alcoholovertreders een halt toe te roepen, zijn volgens de SWOV preventieve maatregelen nodig. Een alcoholslot is zo'n middel, maar het kabinet wil er mee stoppen.

Hoge Raad

Eerder bepaalden de Hoge Raad en Raad van State dat het alcoholslot niet als maatregel mag worden opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). 

Een dergelijke straf, met ingrijpende gevolgen voor de bestuurder, mag niet door het CBR worden opgelegd omdat er te weinig ruimte is om rekening te houden met individuele omstandigheden. Ook zouden de kosten voor de bestuurder, 5000 euro voor de installatie van het slot, te duur zijn. Sommige bestuurders zouden hierdoor in financiële problemen kunnen komen, terwijl anderen dat gemakkelijker zouden kunnen betalen. Dat zou dus leiden tot willekeur, aldus de Raad.

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken.