Het kabinet wil overleggen met de fractievoorzitters van een aantal oppositiepartijen over de uitslag van het referendum over het Oekraïne-verdrag. Het overleg met D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zou mogelijk deze week of begin volgende week moeten plaatsvinden.

De fractievoorzitters zijn door premier Mark Rutte uitgenodigd voor een gesprek. Daarin wil hij kijken met welke oplossingen de partijen kunnen leven, aldus ingewijden woensdag. Rutte probeert binnen de EU een uitweg te vinden voor de Nederlandse nee-stem. Dat wordt heel lastig, heeft Rutte eerder gezegd.

Hij wil recht doen aan de inhoudelijke bezwaren van de nee-stemmers, zegt hij steeds. Volgens het kabinet leven bij de tegenstanders een aantal grieven die het wil aankaarten. Het gaat dan onder meer om de angst dat het verdrag een eerste stap is naar EU-lidmaatschap is en dat er veiligheidsgaranties aan Oekraïne worden gegeven.

Het zal echter niet gemakkelijk zijn voor het kabinet om de oppositie mee te krijgen. Zij heeft eerder aangegeven dat recht moet worden gedaan aan de uitslag van het raadgevende referendum van april. Toen stemde meer dan 60 procent tegen het akkoord. Een reactie van het kabinet duurt de Kamer veel te lang.

Ultimatum

Vorige maand nam de Tweede Kamer nog een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen voor 1 november met een antwoord te komen op de uitslag van het referendum. Ook regeringspartijen VVD en PvdA steunden die motie.

Een gezamenlijk overleg om een oplossing te zoeken zoals nu het plan is, is nieuw. Als er geen oplossing komt, zal Nederland het verdrag niet ratificeren.