CDA-leider en oud-lid van de studentenvereniging Vindicat Sybrand Buma vindt dat het Groningse corps haar verantwoordelijkheid moet nemen voor "misstanden" bij de vereniging.

Dat zegt hij vrijdag in een reactie tegen NU.nl.

"Het is evident dat bij misstanden moet worden opgetreden. Niemand staat boven de wet", aldus de CDA'er.

Hij reageert daarmee op de oproep die minister Jet Bussemaker (Onderwijs) donderdag in het televisieprogramma Pauw deed in de richting van Buma.

Stelling

Bussemaker vindt dat de leider van de partij van normen en waarden, die onlangs moslims opriep om afstand te nemen van radicalen die aanslagen plegen, nu zelf aan de beurt is om stelling te nemen. "Neem hier afstand van en geef aan dat dit absoluut niet kan", zei ze in het programma.

Maar dat doet Buma niet. "Ik ben blij dat minister Bussemaker zich oprecht en zonder bijbedoelingen zorgen maakt over studentenverenigingen", aldus Buma.

Opspraak

De Groningse studentenvereniging kwam vorige week in opspraak toen een lijst met vrouwelijke eerstejaarsstudenten in de openbaarheid kwam.

Op de lijst stonden namen, foto’s, contactgegevens en een 'score’ die volgens media staan voor de bedprestaties, maar volgens de preses van Vindicat voor het uiterlijk van de vrouwen.

Hersenoedeem

Deze week werd ook bekend dat bij een incident tijdens een ontgroening een aspirant-lid van Vindicat zo hard op het hoofd is geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Donderdag maakten De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen bekend af te willen van ontgroeningen bij studentenverenigingen.