CDA-leider en oud-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat Sybrand van Haersma Buma zou volgens minister Jet Bussemaker (Onderwijs) afstand moeten nemen van het Groningse corps, dat in opspraak is geraakt na een geweldsincident en de publicatie van een vrouwonvriendelijke bangalijst.

Dat zei de onderwijsminister donderdag in het televisieprogramma Pauw.

De partijleider van "de partij van normen en waarden", stelde Bussemaker, riep onlangs nog moslims op om afstand te nemen van aanslagen die in de naam van de islam werden gepleegd. Bussemaker roept Buma, maar ook andere oud-leden op om stelling te nemen tegen Vindicat. "Neem hier afstand van en geef aan dat dit absoluut niet kan."

Bij een incident tijdens een ontgroening bij de studentenvereniging tijdens de introductieweek in augustus werd een eerstejaars zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Bangalijst

Vorige week kwam de vereniging eveneens in opspraak. Toen werden dertien leden geschorst die een lijst met 22 vrouwelijke leden hadden verspreid. Op de lijst stonden naast de naam en een foto, ook contactgegevens en een 'score' voor de prestaties tussen de lakens.

Donderdag maakten De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen bekend af te willen van ontgroeningen bij studentenverenigingen.