Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) erkent dat er verschillen kunnen zitten tussen de geraamde stijging van de zorgpremie en de daadwerkelijke stijging.

Dat zegt ze in een interview met NU.nl.

Dinsdag bleek dat de eerste verzekeraar die de premie voor 2017 bekendmaakt een stijging voor ogen heeft van 9,25 per maand.

Deze verzekeraar, DSW, is vaak leidend voor andere zorgverzekeraars die hun premie nog bekend moeten maken.

Eerder had Schippers aangekondigd dat een beperkte stijging van 3,25 euro per maand te verwachten viel.

Toch gaan er aan de raming serieuze berekeningen vooraf. "Het is niet zo dat VWS en Financiën het op een kladpapiertje uitrekenen", stelt de minister.  

"Er wordt gekeken naar harde cijfers en ook het Centraal Planbureau berekent de premie. Die kijkt ook naar wat het volgend jaar zal worden. Wij zaten niet ver bij elkaar vandaan."

Video: Schippers: Het is niet zo dat we zorgpremie op een kladpapiertje uitrekenen

Schippers: Het is niet zo dat we zorgpremie op een kladpapiertje uitrekenen
Schippers: Het is niet zo dat we zorgpremie op een kladpapiertje uitrekenen

Premie

Schippers wijst er op dat het uiteindelijk aan de zorgverzekeraar is om de premie vast te stellen.

"Wat wij doen is ramen. Dus inschatten wat die verhoging zal zijn. Dan kijken we naar de zorgkosten, naar de reserves en de overreserves. Maar het is aan de zorgverzekeraar zelf om de premie vast te stellen", aldus Schippers.

"Er is altijd een licht verschil tussen een raming en wat het uiteindelijk wordt. Wij hebben jarenlang te hoog geraamd. Dus verzekeraars stelden ieder jaar lager vast dan wij raamden. Dit jaar zou het andersom zijn. Als het soms te laag kan zijn kan het soms ook te hoog zijn."

Volgens de minister is het te vroeg om te concluderen dat alle vorige week op Prinsjesdag gepresenteerde koopkrachtplaatjes de prullenbak in kunnen. Zij wil eerst afwachten wat de andere zorgverzekeraars doen.