Oud-politiecommissaris Bernard Welten heeft positief gereageerd op een uitnodiging van het ministerie van Veiligheid en Justitie om te praten over een loonsverlaging. Hij doet dit op advies van minister Ard van de Steur.

Dat laat het ministerie weten naar aanleiding van een in artikel in het AD dinsdag.

Welten is als buitengewoon adviseur van de korpsleiding van de Nationale Politie de bestbetaalde politiemedewerker van Nederland. Hij kreeg in 2015 een salaris van 255.000 euro. 

Zijn salaris stamt uit de tijd dat hij korpschef was bij de politie Amsterdam-Amstelland (2004-2011). Juridisch gezien heeft Welten dan ook recht op deze vergoeding. "De heer Welten is geen topfunctionaris als bedoeld in de WNT (Wet normering topinkomens red.), waardoor hij meer mag verdienen dan de norm", aldus het ministerie.

Toch is er al geruimte tijd discussie over de hoogte van het salaris van Welten. In 2013 verzocht de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, Welten salaris in te leveren, maar dat weigerde hij.

Op een moreel appèl van Van der Steur om op vrijwillige basis het inkomen terug te brengen, heeft Welten nu wel positief gereageerd. Dit gesprek is nog gaande. 

Vakbond

Ook bij de politievakbonden was er onvrede over de hoogte van het salaris van Welten. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), zegt tegen het AD blij te zijn met besluit. ''Voor het imago van de politie en het moreel besef van de politieorganisatie is dit ontzettend belangrijk. Ik hoop wel dat de afbouw substantieel is. Welten zou niet meer moeten verdienen dan de korpschef.''