Bedrijven die te weinig ondernemen om pesten op de werkvloer aan te pakken, kunnen in de toekomst een interventie van de Inspectie SZW verwachten.

Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer.

Hij wil een proef starten om bij bedrijven in te kunnen grijpen, bijvoorbeeld door de leidinggevenden op cursus te sturen. Deze cursus moet volgens hem gericht zijn op "gedrags- en cultuurverandering binnen het bedrijf".

"Wanneer een leidinggevende niet optreedt tegen ongewenst gedrag, ontstaat een cultuur waarin ongewenst gedrag vaker voorkomt en ergere vormen aanneemt", aldus de minister. "Om pestgedrag in de organisatie te voorkomen is het noodzakelijk dat de hoogste leiding duidelijk maakt dat pestgedrag niet wordt getolereerd."

Ook komt er in 2017 een actieteam. Dit team moet een extra impuls geven aan de aanpak van de oorzaken van psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Dit team zal bedrijven ondersteunen die moeite hebben met de aanpak van pesten. Asscher trekt hiervoor een half miljoen euro uit.

Hij schrijft dat 58.000 werknemers vaak te maken hebben met pesten en 24.000 werknemers zeer vaak. Bij ruim een op de drie personen van deze groep zou dit leiden tot burn-outklachten.

In oktober 2014 kondige Asscher aan extra aandacht te besteden aan het probleem van pesten op de werkvloer. Hij stelt dat er al boetes worden uitgedeeld als bedrijven bewust niets doen aan een sociaal onveilige situatie.