PvdA-Kamerlid Jacques Monasch heeft wederom kritiek op de top van zijn partij. Eerder liet hij al weten partijleider Diederik Samsom niet meer te zien zitten, nu verwijt hij het partijbestuur de belofte om een open lijsttrekkersverkiezing te organiseren te breken.

Op Facebook schrijft hij dat het partijbestuur eerder had beloofd dat niet alleen de leden, maar ook de kiezers zouden kunnen stemmen op wie de lijsttrekker voor de PvdA moet worden.

Het was al de bedoeling dat dit voor de verkiezingen van 2012 zou gebeuren, maar toen bleek er niet genoeg tijd om dat te organiseren. Sindsdien is er eigenlijk weinig meer van het idee vernomen.

"Het was beloofd door het partijbestuur van de PvdA. Het komt er niet. Verbroken belofte", aldus Monasch.

"De PvdA kiezer had een stem moeten krijgen. Dat kon wel bij zusterpartijen in oa Engeland en Frankrijk. Gemiste kans om koers en organisatie te veranderen. En dat is hoog nodig."

Fraude

Volgens Bart van Bruggen, voormalig voorzitter van de jongerenafdeling van de PvdA, was de verkiezing met niet-leden niet mogelijk omdat partijen geen toegang hebben tot het kiesregister of de gemeentelijke basisadministratie.

Hierdoor is het heel ingewikkeld om fraude te voorkomen. Mensen zouden dan bijvoorbeeld vaker kunnen gaan stemmen of vanuit verschillende identiteiten.

Volgens Monasch is dit te ondervangen door mensen een kleine bijdrage te laten betalen en zich te laten identificeren bij het stemmen.

"Maar minstens zo erg, iets beloven dat je niet hebt uitgezocht en dus nu volgens eigen zeggen niet kan waarmaken. Over vertrouwen in de politiek gesproken", aldus Monasch.

Begin dit jaar liet hij weten Samsom ongeschikt te vinden als partijleider. "Het land en de partij hebben een lijsttrekker nodig van statuur. Ahmed Aboutaleb. Of Eberhard van der Laan. Ze zouden allebei een geschenk zijn voor de partij."

In maart liet Monasch weten niet beschikbaar te zijn bij de verkiezingen in maart 2017.